Трета учебна соларна централа заработи на покрива на Техническия университет в Пловдив

Трета учебна соларна централа заработи на покрива на Техническия университет в Пловдив

Техническият университет – филиал Пловдив пусна в действие третата си собствена енергийна система – соларна централа с инсталирана мощност от 20 КWp. Тя е върху покрива на централния учебен корпус в съседство с вече действаща централа с мощност 5,5 КWp. На покрива на втори учебен корпус пък произвежда ток най-мощната „академична“ електроцентрала от 22 КWp, към която има и зарядно устройство за електромобили.

Новият соларен парк за висшето учебно заведение е подарък от българското представителство на австрийската компания Енери. Дартелският акт бе връчен от инженер д-р Стоян Петров – изпълнителен директор на Енери България. С този жест искаме да ознаменуваме и откриването на новия ни офис в Пловдив, който ще отговаря за мониторинга на всички 200 МWp собствени слънчеви и вятърни мощности, които имаме в пет европейски страни – каза той. Изпълнителният директор обясни, че е традиция компанията да дарява процент от всичките си приходи за социални проекти. „Идеята е да подпомогнем ВУЗ-а, като намалим покупката на електричество чрез собствено производство. Но също така подаръкът ни ще бъде и средство за обучение на студенти от специалността „Електротехника“. В момента в цяла Европа има глад за кадри, които да работят с новите фотоволтаични мощности.“ – каза инж. д-р Стоян Петров.Трета учебна соларна централа заработи на покрива на Техническия университет в Пловдив

При добра поддръжка новият соларен парк на Техническия университет – филиал Пловдив ще има живот между 30 и 40 години. Производителите на соларните панели дават гаранция за своя продукт от 25-30 години. След като свършат енергийната си работа панелите ще бъдат 100-процентово рециклирани в България.

Доцент д-р Никола Шакев – директор на Техническия университет – филиал Пловдив благодари на дарителите и обясни какви са очакванията от новата придобивка: „Този дар ще улесни преподавателската ни работа, защото ще водим практическите занятия на най-съвременни енергийни мощности. Ще даде тласък и на научно-изследователската ни работа. Очакваме най-добрите специалисти от фирмата да подготвят и изнесат лекции и да водят практически занятия на бъдещите инженери при нас.“ Според доцент д-р Митко Шопов – декан на факултет „Електроника и автоматика“ произведената електроенергия от новата соларна централа ще бъде достатъчна да задоволи нуждите поне на две от университетските лаборатории. „За мен и за студентите ни е интересно да събираме информация за това как се произвежда енергията през деня. Анализът на тези данни ще ни показва как да се усъвършенстват фотоволтаиците.“ – каза доц. Шопов.Трета учебна соларна централа заработи на покрива на Техническия университет в Пловдив

Преподавателят в Техническия университет – филиал Пловдив доц. д-р Георги Ганев, който е и “двигател“ на новия проект, обясни, че е важно трите соларни парка да бъдат от различни системи, за да видят студентите предимствата и недостатъците на всяка една от тях. Така те активно ще участват в поддръжката и експлоатацията на енергийни системи от различен тип.

Четвъртокурсничката Екатерина Иванова от специалноста „Електротехника“ разказа, че в дома й имат бойлери, които затоплят водата със слънчева енергия. Те са нашите домашни фотоволтаици и за мен е важно да получа много по-широки знания в тази насока – каза тя. Николай Николов, който е абсолвент от същата специалност вече е инсталирал соларни мощности на малка индустриална фирма. Виждам добра перспектива за кариерно развитие в тази насока, каза Николай Иванов. От летните стажове в соларния парк на Енери България студентите ще пренесат познания в университета за термозаснемане на фотоволтаичните панели с дрон, както и за проследяване ефективността на панелите със специална техника.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *