Тайно съветско оръжие, извънземни, шпионски игри: Какво уби групата на Дятлов?

Тайно съветско оръжие, извънземни, шпионски игри: Какво уби групата на Дятлов?

В първата нощ на февруари 1959 г. деветима туристи загиват мистериозно в планината Урал на днешна Русия. В нощта на инцидента групата е разположила лагера си на склон, младежите се наслаждават на вечерята си и се подготвят за сън. Впоследствие нещо се обърква катастрофално и никой вече не ги вижда живи.

Групата от девет туристи, водени от Игор Дятлов, тръгнали на ски поход в Северен Урал, загива, като единственият оцелял участник в пътуването – Юрий Юдин, напуска маршрута поради заболяване на 28 януари. След един месец спасителите откриват разрязаната им палатка, а в радиус от километър и половина от нея – пет замръзнали тела. Телата на останалите са открити чак през май. Почти всички са подути и полуголи. При някои има смъртоносни травми. Младежите са избягали голи на студа – тази нощ температурата е паднала до минус 28 градуса. По-късно спасителите открили в палатката топлите дрехи и обувки.

Изглежда, че те са починали от хипотермия, но след като съдебните лекари правят аутопсия на телата, това се променя. Откритията хвърлят учените в шок – по едно от телата има следи от травма, нанесена с тъп предмет, съответстваща на брутално нападение; друго има изгаряния трета степен; единият от загиналите е повръщал кръв; на друг липсва езика, а на някои от тях дрехите се оказват радиоактивни.

Според резултатите от официалното разследване инцидентът е причинен от природни сили. Въпреки това, поради липсата на точна информация за обстоятелствата около смъртта на студентите, журналисти и ентусиазирани изследователи са създали много алтернативни версии за причините за инцидента, който продължава да привлича общественото внимание и до днес. Недоволството на близките на жертвите и обществеността довежда до възобновяване на делото от Генералната прокуратура на Русия с цел изясняване на причините за смъртта на туристите.

Днес случката, за която се знае, че е станала на 1 срещу 2 февруари, е известна като Инцидентът Дятлов, по името на ръководителя на групата Игор Дятлов. Мястото на тяхната смърт пък сега е известно като Превала Дятлов или Прохода Дятлов.

Какво е причинило ужасяващата смърт на туристите? Тази загадка занимава умовете на милиони хора по света и до днес. Раждат се всякакви хипотези – намеса на КГБ, свръхдоза наркотици, НЛО, гравитационни аномалии и дори руската версия на Йети. Наскоро режисьор на документален филм представи теория, включваща ужасяващ, но реален феномен, наречен „инфразвук“, при който вятърът взаимодейства с топографията, за да създаде едва доловимо бръмчене, което въпреки това може да предизвика силно чувство на гадене, паника, страх, втрисане, нервност, повишен сърдечен ритъм и затруднено дишане. Единственият консенсус остава, че каквото и да се е случило, е свързано с непреодолима и вероятно „нечовешка сила“.

Ето и по-популярните теории за причините за гибелта на групата на Дятлов.

Лавина

Най-тиражираната версия е, че през нощта върху палатката на туристите се е стоварила малка лавина или сняг. Дезориентираните младежи спешно се евакуирали, без да имат време да се облекат, страхувайки се от последващо срутване. В силния студ през нощта те се опитали да създадат временен лагер надолу по склона, но последователно замръзвали. По някаква причина някои се отделили от останалата част от групата – може би за да намерят онези, които са се отклонили или са били ранени. Трима паднали в корито на река, скрито под слой сняг.

Но редица свидетелства така и не са получили обяснение, а някои факти от разследването са представени в документите с противоречия. Поради това има много алтернативни версии за случилото се. Обикновено всяка от тях или модифицира основната, или изгражда напълно различна хипотеза, понякога върху ненаучни или просто неподкрепени предпоставки. Например шпионски, уфологични и други конспиративни „клонове“ на версиите.

Аварирала ракета

Една от тези хипотези за пореден път е била изразена от изследователи на смъртта на туристическата група Дятлов на пресконференция на 25 януари. На нея се изказал и Вадим Скибински, който защитавал версията за причинена от човека катастрофа. По думите му експедицията е била изгонена от палатката от експлозия на аварирала ракета, а след това хората са били отровени от компонентите на нейното гориво. Именно поради това опитните туристи се държали нелогично: слезли под лавината, което не е трябвало да правят, и бързо замръзнали.

Като потвърждение на тази хипотеза се предлагат следните факти. Първо, според някои свидетелства кожата на загиналите имала жълтеникав оттенък. Това може да се обясни както с въздействие на слънцето върху замръзналата плът, така и да бъде симптом на отравяне с пари на азотна киселина.

Второ, на мястото, където е намерена разкъсаната палатка, имало по-малко сняг, отколкото трябвало да има при падане на лавина или пласт. Според свидетелствата на някои участници в групите за издирване там „стърчали камъни“, въпреки че дебелината на снега се оценява на 2,5 метра, а склонът бил полегат и не много каменист.

Трето, в местността, където минавал маршрутът на експедицията на Дятлов, през януари и февруари 1959 г. многократно били наблюдавани огнени топки. Те били видени веднъж от членове на спасителните екипи на 17 февруари. Това може да са били прелитащи над планините ракети, изстреляни от полигон в село Полярни.

И накрая, четвърто, следите от напусналите палатката туристи започват на 10 – 50 метра от нея и са много ясни, сякаш снегът се е стопил, когато са стъпвали върху него. Според Скибински това говори за въздействието на облак от ракетен окислител на базата на азотна киселина: огнена топка би оставила кръгла или овална следа, а облакът може да е бил и с неправилна форма. А температурата на въздуха в онази нощ, според метеорологичните наблюдения, не е била повече от 20 градуса под нулата.

Заслужава да се отбележи, че всички гореизложени аргументи се основават на косвени свидетелства и свободна интерпретация на данни от архива на разследването. Това до голяма степен се дължи на общата непълнота на документите, свързани със смъртта на туристическата група на Дятлов. Такова ниско качество на документацията може да се обясни или със зъл умисъл (удобно е и оставя поле за въображение), или с давност, както и с липсата на професионализъм на издирвателните екипи и разследващите органи.

Паднало след взрив дърво върху палатката

Един от двигателите за установяването на истината е българката Теодора Хаджийска, която понастоящем живее в Австрия и е автор на един от най-големите англоезични сайтове (dyatlovpass.com), посветен на мистерията на Превала Дятлов. Тя, в сътрудничество с ядрения физик Игор Павлов (починал през лятото на 2021 г.), е издала книгата „1079“, посветена на смъртта на туристите.

Според Теодора причината за смъртта на групата Дятлов са били взривове, извършвани в района на прохода по време на геоложки работи. Заради тях върху палатката може да е паднало дърво. В същото време се твърди, че самата палатка е била разположена на друго място и е била поставена на самия проход в рамките на инсценировка.

„Смятам, че телата на туристите са били открити от въздуха от самолет, който обслужвал геоложката компания и прелитал над прохода – обяснява версията си Теодора. – Няколко геоложки организации са били базирани в Полуночное (село в северната част на Свердловска област). Затова първоначално информацията се е появила в Полуночное. Наскоро през него минала друга група туристи – бащата на един от членовете ѝ работел в мините на Полуночное и живеел там. Затова отначало местните жители решили, че тази група е загинала, а не групата на Дятлов, за която нищо не знаели“, разказва тя, цитирана от Actualno.com.

По версията на Теодора от самолета се виждало дърво, паднало върху палатката. В същото време част от туристите загинали в палатката, а други – извън нея; всички били тежко ранени. „Дървото се вижда на военни снимки, само че е под снега – отбелязва Теодора. – За първи път това паднало дърво е снимано през 1963 г. по време на експедицията, когато на прохода е поставена паметна плоча“, твърди тя.

Намерените тела първо били откарани за изследване, а след това се твърди, че били върнати на Превала, за да се инсценира друга причина за смъртта. „По време на инсценировката палатката била поставена откъм планината – искали да я премахнат от горската зона, за да няма подозрение, че върху нея е паднало дърво поради взривните работи“, продължава Теодора. “Искали са да инсценират смърт от ураган и са го направили успешно, тъй като смърт от ураган беше приетата от комисията на районния комитет като причина за смъртта. А палатката била специално поставена на видно място, за да бъде открита по-бързо и началниците от Свердловск да напуснат Ивдел (град в Свердловска област) по-бързо. Следите в снега са били оставени от тези, които поставили палатката на склона по време на инсценировката. Никой не е мислел дали ще останат, или не“, смята българката.

Туристите пресекли пътя на шпиони

Поради многото мистерии около смъртта на групата Дятлов се появили конспиративни теории, според които туристите станали случайни жертви по време на конфронтацията между суперсилите. Една от тях се разказва от Евгений Носков, родом от Карпинск, съученик на Игор Дятлов от Уралския политехнически институт. Той очертава своята версия в нейната цялост в книгата „Пеленг на огнени топки“.

„Тази версия е криминална. Идеята е, че американците са използвали балони на голяма надморска височина за фотографско разузнаване на съветска територия, които са летели до Охотско и Японско море, където след това са били заловени“, обяснява Евгений Носков.

Според версията на Носков групата на Игор Дятлов случайно е прехванала един от тези балони. Това се случило в последните три дни на януари 1959 г. „ Разглеждам последните три дни от похода, които са пълни със загадки. На 29 януари, според записа в дневника, се оказва, че по някаква причина трима са чакали останалите. Защо? Веднага отговарям. В района на устието на река Ауспия тези „останалите“ са се занимавали с прехващане на шпионски балон, неговата пеленгация, търсене на контейнера и снемането на фотоблока“, обяснява Носков. „На 30 януари вечерта дятловците стигнали до горното течение на Ауспия, решили проблема с палатката и транспортирането на фотоблока. 31 януари е ключов ден. Дятловците тръгнали на път относително рано. От мястото за нощувка се спуснали по река Ауспия до мястото на лагера и завили от реката на север, точно по посока на прохода Дятлов, но не и по склона на планината Холатчахъл. След известно време, в района на височина 905, дятловците прехванали друг шпионски балон“, разказва той.

Групата туристи се опитали да съобщят за находката в града. Според изследователя за това те може да са се опитали да окачат антена от радиостанция върху кедър. Но нямало връзка, така че туристите скрили фотоблоковете от балоните в дерето, а самите те отишли в планината, за да бъдат по-високо и да се опитат отново да се свържат с Ушма, Вижай или Ивдел. „През нощта и без смущения от релефа имало връзка – това е отговорът на основната загадка, защо им се е наложило да организират ледена нощувка на склона“, казва Носков.

Но скоро към палатката се приближила група хора – шпиони. Били около четирима. Изгонили туристите от палатката, като не им позволили да се облекат, и ги принудили да покажат къде е скрит фотоблокът от метеорологичния балон. „Една от загадките е какъв вид огнено кълбо се вижда на на една от снимките. Това е петно от светлината на карбиден фенер, с който непознатите осветявали пътя си“, обяснява изследователят. „Трима от тях повели туристите надолу за контейнера, а главният останал в палатката и започнал да я оглежда за фотографски филми. Започнало да разсъмва. В палатката било тъмно, а карбидният фенер миришел. Затова онзи разрязал палатката“, допълва Носков.

Това уж обяснява мистериозния разрез на палатката, който никой не може да обясни досега – защо туристите е трябвало да излязат от палатката през разреза, а не през обичайния вход? Изследователят обяснява нараняванията, които са били по телата на туристите, с експлозията на газовата бутилка, която е била върху фотоблока. „От взрива се е срутила лавина от склона върху туристите. Оттам и комплексът от разнообразни травми. Но е по-вероятно преди лавината туристите да са били пребити от непознатите и изоставени“, отбелязва Носков.

Среща с Йети и НЛО

Някои от по-странните идеи се базират на това, че групата е отвлечена от извънземни, или атакувани от митичния Йети. Други път твърдят, че колебания в гравитацията са довели до смъртта им.

Зловещият вид на труповете приписва смъртта им на паника, предизвикана от инфразвук, животни, местни племена, романтичен спор, тайни дейности на КГБ или ЦРУ, балистични ракети или тестове на ядрени оръжия. Дори най-реалистичните теории просто не успяват да отговорят на наличните доказателства.

Руската разследваща журналистка Светлана Ос пише в книгата си  „Не отивайте там”, че според нея местни ловци са убили туристите, докато са били дрогирани. Руски новинарски канал пък лансира теорията, че не всичко е било наред в групата. Може би един от алпинистите се е е обърнал срещу останалите в пристъп на ярост. Съдебният лекар казва, обаче че никое човешко същество не би могло да притежава силата, за да нанесе щетите, които е открил върху телата им.

Убити от местните жители манси

Още през 1959 година следователите първо заподозират представители на местната народностна група манси. Предполага се, че младежите от групата на Дятлов са осквернили свещената гора на мансите, които на свой ред са решили да си отмъстят, прогонвайки туристите от палатката на студа. Тази версия обаче бързо отпада. Заподозрените манси имат алиби, а и свещената им гора се намира на съвсем друго място. Освен това следователите не откриват никакви чужди следи по склона. От своя страна представителите на мансите разказват за странни огнени кълба в небето над прохода. Много хора в Северен Урал са видели такива огнени кълба в средата на февруари и в края на март 1959 година. Причината за това явление е междувременно изяснена – изпитания на междуконтинентална балистична ракета от полигона Тюратам. Но в началото на февруари, когато умират младежите от групата на Дятлов, изпитания не е имало.

Жертва на експериментално съветско оръжие

Нови детайли за трагедията изникват през 1990г. след публикации на регионалната преса в Свердловск. Журналистът Анатоли Гушин бил ангажиран със задачата да прегледа оригиналните записки по разследването и да използва информацията в публикациите си. Той забелязал, че доста страници липсвали от папките, както и един плик, който бил споменат в списъка с материали.

Гушин обобщава откритията си в книга. Някои го критикуват, защото набляга на теорията, че инцидентът е резултат от експеримент със съветско тайно оръжие. Това обаче поражда обществена дискусия, подхранвана от интереса към паранормалното. Всъщност много от тези, които си мълчали в продължение на 30 години, след това започнали да разкриват нови факти за инцидента.

Един от тях е бившият полицай Лев Иванов. Той водил официалното разследване през 1959г. 30 години по-късно пише статия, в която признава, че властите нямали никакво логично обяснение за случилото се. Пише също така, че след информацията за летящите сфери, той получил директни заповеди от високопоставени лица да прекрати разследването и да засекрети материалите по случая.

Юри Юдин смята, че приятелите му са загинали след експлозия или експеримент със съветско оръжие. Според него цялата секретност около инцидента сочи, че групата най-вероятно неволно е навлязла във военна зона. Радиацията на мястото подкрепя тази теория, както и странният цвят на кожата на жертвите. Юдин твърди, че военните са открили лагера преди спасителите. Той бил помолен да идентифицира всеки предмет, открит на мястото. Парче плат, което приличало на част от военна униформа, очила и чифт ски не принадлежали на никой от групата. Юдин открил документи, които го карали да вярва, че разследване е започнало още на 6 Февруари, 14 дни преди началото на спасителната мисия, но това също никога не е доказано. В Екатеринбург е открита фондацията Дятлов, чиято цел е да се убедят руските власти да отворят отново случая.

Едно е сигурно – истината няма никога да бъде категорично потвърдена и случилото се на Прохода Дятлов ще остане да вълнува умовете и сърцата на милиони по света. Трагедията с туристите дава храна за любителите на теориите на конспирациите, както и на филмовата индустрия. В тази връзка съдбата на групата на Дятлов бе изследвана и в руски сериал, доукрасил още историята с девитимата туристи.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *