Сто дни от началото на войната между Израел и "Хамас"

Сто дни от началото на войната между Израел и "Хамас"

Днес се навършват сто дни от началото на войната между Израел и палестинската групировка „Хамас“. Изключително кървав и брутален, конфликтът е далеч от края си, обобщава Асошиейтед прес.

Боевете започнаха на 7 октомври, когато „Хамас“ извърши смъртоносна атака в южната част на Израел. Оттогава Израел непрестанно бомбардира ивицата Газа и също така започна сухопътна офанзива, изравнила цели квартали със земята. Офанзивата доведе до разселване на по-голямата част от палестинците в Газа, до спиране на работата на повече от половината болници в Газа и до широко разпространен глад, твърдят наблюдателите на ООН.

Още: „Ню Йорк Таймс“: Израел е разполагал с плана за атаките на „Хамас“, но е подценил опасността

Израелските военни твърдят, че вече са намалили операциите в силно засегнатия север. Но в южната част на страната, където според Израел се крият лидерите на Хамас, тя продължава с пълна сила. Междувременно ливанската групировка „Хизбула“ и Израел водят трансгранични сблъсъци почти всеки ден от началото на войната.

При атаката на „Хамас“ през октомври загинаха около 1140 души, повечето от които цивилни, съобщават израелските власти. По техни данни около 250 души са взети за заложници от палестинските радикали. Около стотина от тях бяха освободени по силата на примирие в края на ноември, а роднините на тези, които все още са в плен, продължават да оказват натиск за освобождаването им.

Още: Защо Израел се оказа неподготвен за атаката от Хамас?

В отговор на нападението Израел се закани да унищожи „Хамас“, който е на власт в Газа от 2007 г. и е класифициран като терористична групировка от Израел, Съединените щати и Европейския съюз.  По последни данни на местното министерство на здравеопазването в резултат на непрестанните бомбардировки и обстрели на тясната ивица земя са загинали най-малко 23 843 души, предимно жени, тийнейджъри и деца, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *