"Ню Йорк Таймс": Израел е разполагал с плана за атаките на "Хамас", но е подценил опасността

"Ню Йорк Таймс": Израел е разполагал с плана за атаките на "Хамас", но е подценил опасността

Израел е знаел за план на палестинското ислямистко движение „Хамас“ за атака срещу еврейската държава. Това твърди американското издание „Ню Йорк Таймс“.

Израелски официални лица са се сдобили с плана на терористичната групировка за 7 октомври преди повече от година. Това показват документи, имейли и интервюта. Израелските военни и служители от разузнаването обаче отхвърлили описанията на атаките като амбициозни и трудни за изпълнение.

Документът от приблизително 40 страници, на който израелските власти дават кодовото име „Йерихонската стена“, очертава, точка по точка, точно опустошителното нашествие, довело до смъртта на около 1200 души. Преведеният документ, прегледан от The New York Times, не определя дата за атаката, но описва методично нападение, предназначено да преодолее укрепленията около ивицата Газа, да превземе израелски градове и да щурмува ключови военни бази, включително и щаб на дивизията.

„Хамас“ следва плана с шокираща точност. Документът призовава за бараж от ракети в началото на атаката, безпилотни летателни апарати, които да унищожат охранителните камери и автоматичните картечници по границата. В него било заложено и въоръжени мъже да се изсипят масово в Израел с парапланери, на мотоциклети и пеша. Всичко това се случи на 7 октомври, припомня  bTV.

В плана подробно били описани и местоположението и размера на израелските военни сили, комуникационните центрове и друга чувствителна информация. Това повдига въпроси за това как „Хамас“ е събрал разузнавателната си информация и дали е имало изтичане на информация в израелската сигурност.

Документът се разпространявал широко сред израелските военни и разузнавателни лидери, но според експерти атака от такъв мащаб и амбиция била извън възможностите на „Хамас“. Не е ясно дали премиерът Бенямин Нетаняху или други висши политически лидери също са видели документа, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Миналата година, малко след получаването на документа, служители в израелската военна дивизия, която отговаря за защитата на границата с Газа, посочва, че намеренията на „Хамас“ са неясни. „Все още не е възможно да се определи дали планът е напълно приет и как ще бъде проявен“, гласи военна оценка, прегледана от „Таймс“. През месец юли – само три месеца преди атаките, ветеран анализатор от израелската агенция за сигнално разузнаване, предупреждава, че Хамас е провел интензивно, целодневно обучение, което изглежда подобно на очертаното в плана.

Според криптирани имейли обаче полковник от дивизията в Газа отхвърля опасенията. „Напълно отричам, че сценарият е въображаем“, пише анализаторът в обмена на имейли. „Учението на „Хамас“ напълно съответства на „съдържанието на Йерихонската стена“. Това е план, предназначен да започне война. Това не е просто нападение над село“, посочва още анализаторът. Длъжностни лица признават в лични разговори, че военните са приели тези предупреждения сериозно и са пренасочили значителни подкрепления на юг, където „Хамас“ атакува. Според тях Израел е можел да притъпи атаките или евентуално дори да ги предотврати.

Израелската армия обаче се оказва неподготвена в най-смъртоносния ден в историята на Израел. Израелските служители по сигурността признаха, че не са успели да защитят страната и се очаква правителството да събере комисия, която да проучи събитията, довели до атаките. Документът за „Йерихонската стена“ разкрива продължила години каскада от погрешни стъпки, които кулминират в това, което официални лица сега смятат за най-лошия провал на израелското разузнаване след изненадващото нападение, което доведе до арабско-израелската война през 1973 г.

„В основата на всички тези неуспехи е едно-единствено нещо – фаталното убеждение, че „Хамас“ няма способността да атакува и няма да посмее да го направи. Това убеждение е било толкова вкоренено в израелското правителство, че те пренебрегват нарастващите доказателства за противното, коментират служители, цитирани от „Ню Йорк Таймс“.

За момента Израелската армия и Израелската агенция за сигурност, която отговаря за борбата с тероризма в Газа, отказват коментар.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *