Щастлива развръзка: От болница "Селена" изписаха малката Мая, родила се едва 650 грама

Щастлива развръзка: От болница "Селена" изписаха малката Мая, родила се едва 650 грама

Родена на 29 септември в 27 гестационна седмица с тегло едва 650 грама, днес Мая е цели 2050 грама. През тези 4 месеца престой в интензивния неонатологичен сектор на болница „Селена“ екипът на д-р Нещерова води истинска война в името на живота. След поредица от битки най-накрая Мая е готова да бъде изписана от отделението. Тя е трето детенце в семейството на Антония и Борислав, които имат още едно момиче и момче на 15 и на 18 години.

Бременността на Антония преминава нормално почти до края на шестия месец, когато развива прееклампсия. Състояние, което се характеризира с високо кръвно налягане и отоци на долните крайници. След няколко седмици на медикаментозно лечение, последвало рязко влошаване на състоянието на майката и едноседмичен престой в патологично отделение на болница „Селена“. Д-р Бабаков, който е лекарят следил цялата бременност споделя, че в този момент е трябвало да се вземе трудно решение, тъй като и животът на майката и този на бебенцето били застрашени. След консултация с неонатолозите и с началника на клиниката по акушерство и гинекология – проф. Пехливанов, с голям риск за бебето, се взима решение за родоразрешение.

Още: Жена роди тризнаци в болница „Селена“

Връщайки се в онзи момент д-р Бабаков е благодарен, че Антония се е доверила на екипа, както и на неонатолозите, заради които удовлетворението от резултата на това решение е голямо – два спасени живота! И призовава всички бъдещи майки да не подценяват ранния биохимичен скрининг в 12 г.с., когато може да бъде открит риска от развитие на прееклампсия. Ако терапията започне навреме може успешно да повлияе състоянието. От болницата пожелават на малката Мая и на цялото ѝ семейство занапред да имат само щастливи моменти заедно.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *