След 10-часова уникална операция: Съдови хирурзи спасиха 81-годишна жена

След 10-часова уникална операция: Съдови хирурзи спасиха 81-годишна жена

Съдови хирурзи спасиха живота на 81-годишна жена след 10-часова сложна операция, съобщиха от Университетска болница „Лозенец“. Екипът на Отделението по съдова хирургия извърши изключително сложна интервенция на възрастна жена с множество придружаващи заболявания и болки в корема, предава bTV.

По време на прегледа е установена над 7-сантиметрова симптоматична абдоминална аневризма, обхващаща всички висцерални артерии, както и аневризми на двете общи илиачни артерии. „Това е опасно състояние, което налага навременно лечение поради висок риск от животозастрашаващо разкъсване на аневризмата, когато голямо количество кръв се излива в коремната кухина“, коментира д-р Асен Тодоров.

Създадената в лечебното заведение специална комисия с работещите в тясно сътрудничество съдови хирурзи, кардиолози, кардиохирурзи, образни диагностици и анестезиолози, разгледа случая и взе решение за извършване на комплексна ендоваскуларна процедура. Според научната литература и световните препоръки индикациите за провеждане на такъв тип процедура са увеличеният риск от смъртност и големият размер на абдоминалната аневризма със заплащваща руптура (разкъсване).

В болница „Лозенец“ се използва рутинно методът на ендоваскуларното ендопротезиране на аортната аневризма (EVAR), както при плановите пациенти, така и при спешни случаи. Трудността в конкретния случай се състои в това, че аневризмата обхваща всички висцерални артерии – двете бъбречни артерии, целиачната артерия и горната мезентериална артерия. Тази сложна анатомията на аневризмата не позволява прилагането на стандартния метод на ендоваскуларна хирургия. Единствената възможност при конкретната пациентка е използването на специална фенестрирана ендопротеза, която все още не е налична в България. Фабричното изработване на индивидуална ендопротеза отнема 10-12 седмици и струва над 70 000 лв., непосилна сума за повечето български пациенти.

За да спасят живота на жената, съдовите хирурзи взимат решение да използват един от най-новите подходи в медицината – персонализирано моделирана и адаптирана от хирург протеза. В такива случаи с помощта на редица измервания и прецизни изчисления, съдовите хирурзи модифицират ендопротезата специално за нуждите на конкретния пациент. След това в стерилна среда се изработват фенестрациите (отворите) на протезите, чрез които жизненоважните органи получават кръв.

Уникалното в тази интервенция е, че е изработена протеза с четири фенестрации (отвора). Следващата стъпка е поставяне на специални стентове в четирите висцерални артерии (двете бъбречни артерии, целиачната артерия и мезентериалната артерия). Едновременно с това се извършва изключване на двете илиачни аневризми. Съчетанието на абдоминална и илиачна аневризма се наблюдава в 30% от случаите. Тази патологична комбинация изисква значителни теоретични и хирургични умения.

В конкретния случай операцията продължи близо 10 часа. Чрез малки разрези в областта на бедрените артерии, под рентгенов контрол в хибридна операционна зала, д-р Асен Тодоров и неговият екип спасиха живота на възрастната жена и ѝ дадоха шанс да живее нормално. Животът на пациентката е извън опасност.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *