Скок в онлайн престъпленията срещу деца: Почти всички сигнали са за сексуална експлоатация

Скок в онлайн престъпленията срещу деца: Почти всички сигнали са за сексуална експлоатация

Рекорден брой сигнали за онлайн престъпления срещу деца през миналата година, отчита Националният център за безопасен интернет.

Обработените случаи са над 46 хиляди – двойно в сравнение с 2022 г. 95% от подадените сигнали са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой случаи, обработени в последната година.

София е ученичка в 6. клас и ползва телефона си за социални мрежи и за помощ при домашните. „Имам родителски контрол, по два часа на ден, някои приложения са ми забранени“, обяснява тя пред bTV.

Проучване на Агенцията за закрила на детето, Българска академия за сигурност и образователните власти в Пловдив между ученици от 6., 7. и 8. клас показва, че предпочитаната социална мрежа от децата е ТикТок, следвана от Инстаграм и Снапчат.

Над 70% от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. „Понякога родителите облекчават задълженията си като дават устройство. Аз контролирам това като заменям телефона с друга дейност – ако може на открито и ползвам приложение, което ограничава ползването на телефон“, посочи Габриела Стоилова, майка на първокласник.

Бум на онлайн престъпленията

И докато децата прекарват повече все повече време в интернет, организации отчитат бум на сигналите за вредно съдържание и онлайн престъпления. „За сексуална онлайн експлоатация – 46 300 са сигналите. Децата най-често ни се обаждат с проблеми, свързани с онлайн тормоз и изтекли голи снимки, които са изпращали на гаджетата си и се озовават в различни групи и страници“, посочи Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет.

Експертите съветват родителите да отделят време да сърфират в интернет заедно с децата си, да изследват нови приложения и сайтове, да играят заедно на любимите игри, както и да инсталират програми за родителски контрол.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *