Навръх годишнината от старта на войната: Украйна свали руска летяща крепост (ВИДЕО)

Навръх годишнината от старта на войната: Украйна свали руска летяща крепост (ВИДЕО)

Украинските военни унищожила руски разузнавателен самолет А-50, съобщи командващият Военновъздушните сили на Украйна Николай Олешчук, предаде Ройтерс. „А-50 с позивна „Баян“ летя за последно“, написа Олешчук в приложението за съобщения Telegram.

Това е вторият руски самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50, който Украйна успява да свали. Първият беше поразен през януари. Според военни източници от Украйна самолетът А-50 е бил свален над руска територия – между градовете Ростов на Дон и Краснодар. Операцията е извършена от военновъздушните сили и разузнаването, пише Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната оценява машината А-50 на 330 милиона долара. Дължината му е 49,6 метра. Размахът на крилете е 50,5 метра. Радарният купол му позволява да открива балистични ракети на 800 км, бомбардировачи на разстояние от 650 км, изтребители на 300 км и военни кораби на разстояние между 250 и 300 км. Той може едновременно да проследява между 200 и 300 въздушни цели, да предоставя данни за насочване на група приятелски изтребители и да предава данни на командните центрове.

А-50 е оборудван със система за самоотбрана при нападение от противникови изтребители. Може да бъде защитаван и от приятелски изтребители. Бериев А-50, по кодификацията на НАТО – „Опората“, е самолет за ранно предупреждение и управление на въздуха. Произведени са по-малко от 50 самолета А-50, а с годините някои са били модернизирани.

Според доклад на Международния институт за стратегически изследвания, базиран във Великобритания, през 2021 г. Русия е разполагала с девет самолета A-50 в експлоатация, включително четири модернизирани самолета A-50U. Украинският военен анализатор Олександър Коваленко потвърди тази информация – тези самолети се произвеждат от 1985 г., но към днешна дата вече не. Общо Москва има 9 такива самолета, но 1 от тях е в непрекъсната модернизация, 2 се нуждаят от ремонт, 1 беше повреден от удар с дрон в Беларус, а на 14 януари, 2024 година един от тях беше свален. В Китай името е променено на KJ-2000 и е оборудван с китайски радари. Индия има три самолета.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *