Съветници от ДСБ поискаха премахването на „Альоша“ до края на годината

Съветници от ДСБ поискаха премахването на „Альоша“ до края на годината

Общинските съветници от ДСБ – Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия „Альоша“ да бъде преместен до края на 2024 година, предаде БНР.

В проекта на решение се предлага „Альоша“ да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около паметника. Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.

„Паметникът „Альоша“ се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив – особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура“, коментира Йоно Чепилски.

В доводите за решението се изтъква още, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според ДСБ премахването на паметника „Альоша“ от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17-ти януари, където ще бъде обсъдено. Ако то бъде прието, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *