САЩ показаха официално най-новия си ядрен бомбардировач, използващ стелт технология (ВИДЕО)

САЩ показаха официално най-новия си ядрен бомбардировач, използващ стелт технология (ВИДЕО)

Бомбардировачът B-21 Raider днес направи първия си изпитателен полет и така футуристичният военен самолет направи още една стъпка към поемането на ролята на следващия въоръжен с ядрени оръжия стелт бомбардировач на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Бомбардировачът летя над Палмдейл, Калифорния, където го разработва и тества компанията „Нортроп Груман“.

ВВС на САЩ възнамеряват да построят 100 такива самолета, които имат форма на летящо крило и много приличат на предшественика си Би-2 „Спирит“, но ще бъдат построени от съвременни материали с модерни двигатели и стелт технологии, което ще ги направи по-способни да оцеляват в бъдещи конфликти, посочва АП. Планира се да бъдат произвеждани пилотирани и безпилотни варианти на самолета.

„Провеждат се летни изпитания на B-21 Raider, заяви говорителката на американските ВВС Ан Стефанек. Тези изпитания са ключова стъпка в кампанията да бъдат предоставени „издържливи способности за нанасяне на проникващи удари с голям обсег, за да бъде възпирана агресията и стратегическите атаки срещу САЩ, съюзниците и партньорите им“, добави Стефанек, цитиран от Actualno.com.

B-21 Raider е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години и почти всички аспекти на програмата са класифицирани, отбелязва АП. Както „Нортроп Груман“, така и ВВС на САЩ се опитват да попречат на Китай да придобие достъп до подробностите за технологиите, използвани в програмата и да построи своя версия, както вече се е случвало с модерни американски оръжейни системи като изтребителя Ф-35.

Би-21 е част от усилията на Пентагона да модернизира трите стълба на ядрената си триада, в която се включват и изстрелваните от силози балистични ракети и изстрелваните от подводници бойни глави, посочва АП. САЩ инвестират в нови оръжия, за да отговорят на бързата военна модернизация на Китай.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *