С много жертви и тежки боеве: Руските сили навлизат все по-дълбоко в Северна Украйна (ВИДЕО)

С много жертви и тежки боеве: Руските сили навлизат все по-дълбоко в Северна Украйна (ВИДЕО)

Руските сили продължиха настъплението си в Североизточна Украйна в неделя, като превзеха редица малки селища по границата и принудиха украинските войски да се оттеглят от някои позиции. Това съобщиха хуманитарни работници и представители украинската армия, цитирани от New York Times. Според данните, руските войски са навлезли по-дълбоко в украинската територия и сега заплашват няколко малки града в покрайнините на Харков, който е вторият по големина град в Украйна.

Според украинска военна част руските сили настъпват силно от руско-украинската граница към Харков. „Днес, по време на тежки боеве, нашите защитници бяха принудени да се оттеглят от още няколко от позициите си, а днес още едно селище премина изцяло под руски контрол“, се казва във видео изявление, публикувано в социалните мрежи. „Руснаците умират на тълпи. Но те не се отказват и успяват в някои области“, допълниха източници от фронта.

Руснаците са стигнали минимум до покрайнините на Огурцово и Галище, добавят от американския тръст и цитират говорителя на украинското командване „Хортиця“ лейтенант Назар Волошин, който каза, че руските сили напредват в райони, които и преди това са били „сиви зони“ т.е. полета на боеве без пълен контрол от едната или другата страна. Според ISW, не е ясно дали руското военно командване е направило преоценка на ситуацията, след като дойде и се потвърди новината, че САЩ дават още почти 61 млрд. долара военна и финансова помощ на Украйна. Съответно поне досега руските операции са в зони, които не дават директен бърз път към самия Харков, но може би руснаците вярват, че имат силите да ги задържат и да поставят украинската армия и специално Харков под постоянен натиск т.е. да държат инициатива, въпреки „презареждането“ са американски оръжия на украинската армия.

Руската офанзива в Харковска област

Руските сили започнаха изненадваща офанзива в петък, включваща бойни самолети, артилерийски части, пехота и бронетехника, с които нахлуха през североизточната граница между Русия и Украйна. С тежките боеве в района трансграничният огън се засили и Русия обвини Украйна в неделя, че е ударила многоетажна сграда в руския град Белгород, на около 45 мили от Харков. Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че има най-малко 17 жертви.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че фрагменти от прихваната украинска ракета са поразили сградата. Вячеслав Гладков, губернаторът на Белгородска област, публикува видео от мястото на инцидента, на което се вижда огромна дупка в сграда. „Целият вход от десетия до първия етаж се срути“, каза той. Твърденията не могат да бъдат независимо проверени и украинските власти не коментираха незабавно удара.

В много канали обаче се появиха теории, че трагедията може да е била в резултат на руски удар. Припомняме, че неколкократно през последните месеци руските сили изпуснаха бомби над града, които доведоха до жертви и сериозни разрушения. За подобна версия писаха дори руски Телеграм канали. В потвърждение на твърденията си те посочват факта, че ударът е нанесен с балистична ракета „Точка У“, а Украйна е изчерпала запасите си от този вид още през лятото на 2022 година.

Че руските сили са засилили много огъня в граничните области на Харков показват и геолокализирани видеокадри как с балистична ракета „Искандер-М“ бива поразена чешка ПВО система „Вампир“.


Друга болезнена за украинците загуба – два военни хеликоптера Ми-24 са поразени от руски огън, изглежда докато се готвят за мисия.

Украинците обаче също не остават длъжни – видео показва как руска залпова система ТОС-1 „Солнцепек“ става на парчета.

Мащабна евакуация

Новият настъпателен натиск на Русия близо до Харков позволи на нейните войски бързо да превземат десетки квадратни мили от украинска територия. Цивилни, живеещи в малките градове и провинциалните села по границата, са хванати в кръстосания огън и много от тях отчаяно се опитват да избягат. Повече от 4000 души са били евакуирани, каза губернаторът на Харков в неделя сутринта. Някои от тях са изведени с техните домашни любимци. Други са изнесени на носилки.

През целия ден в събота малки микробуси и дори училищни автобуси прекосяваха разбитите пътища, осеяни с шрапнели от бомби, за да спасяват хора, които бяха хванати в капан в градове, подложени на интензивен обстрел. В неделя хора, които са се евакуирали, умоляваха близките си, които все още са в пограничните села, да напуснат. Свитлана Нахорна каза, че съпругът й е хванат в капан в Били Колодиаз, малко село североизточно от Харков. „Умолявах го да напусне, но той отказа“, каза тя в приют за разселени хора в Харков. „Страхуваме се дали изобщо е възможно да го измъкнем сега“, допълва тя.

Залъгваща маневра на руснаците?

Военни анализатори смятат, че руснаците са започнали тази атака, за да отвлекат вниманието на слабо разтегнатите украински сили от оспорваните бойни полета в Източна Украйна и да ги принудят да насочат натам войски от североизточната гранична зона.

Руснаците също се опитват да оформят буферна зона по границата, за да затруднят украинските сили да изстрелят артилерия в Русия. Руснаците може също да се опитват да се приближат достатъчно близо до Харков, за да го обстрелват и да посеят паника, както направиха в първите дни на войната през 2022 г., казват анализатори. „Превземането на град Харков със сигурност е желана оперативна цел за руските сили, но не и такава, която руската армия изглежда преследва в близко бъдеще“, каза Институтът за изследване на войната, базирана във Вашингтон изследователска група в доклад от събота.

Според наблюдатели, най-вероятната цел на атаката в Харковска област е да „привлече украинските сили от други сектори на фронта, като същевременно позволи на руските сили“ да напреднат в „артилерийския обсег на град Харков“. Нотка на нарастваща тревога се прокрадна и в обръщението на президентът на Украйна Володимир Зеленски в събота . „Фокусът е предимно върху фронтовата линия“, каза той. Позовавайки се на всички бойни действия в Източна Украйна, той добави: „Изключително трудно е“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *