С конкурс: Събират идеи как да върнат към живот бившата сграда на БНБ в Пловдив

С конкурс: Събират идеи как да върнат към живот бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за връщането към живота на бившата сграда на БНБ на Малката Главна. Кметът Костадин Димитров и заместникът му Пламен Панов съобщиха пред медиите днес за инициативата, кръстена „Трезор за идеи“.

„Три са отправните точки на конкурса – грижа за миналото, визия за настоящето с реинтегриране по подходящ начин и внимание към детайла, за да е в синхрон със средата. Идеята е сградата да бъде оживена и да се превърне в притегателно място за пловдивчани, като преплитането на модерността и традицията се допълват взаимно“, заяви кметът Димитров.

„Сградата е много сложна затова искаме до 30 април да получим различни концепции за развитието ѝ. На 15 март, 22 март и 29 април има дни на отворените врати, в които хората ще могат да се запознаят със сградата. Срокът за подаване на концепциите е 30 април. След това ще проведем конкурс и трите най- добри концепции ще бъдат положени на обществено обсъждане. За авторите на тези концепции има награда – по 3000 лева, която ще получат трите най-добри предложения, като те няма да бъдат класирани на първо, второ и трето място. Комисията ще бъде съставена от архитекти, културни дейци. Финансиране за конкурса има, в зависимост от концепцията ще се търси финансиране на реконструкцията“, коментира заместник-кметът по култура Пламен Панов.

Журито, което ще оценява идеите, ще е съставено от нечетен брой хора. До момента има вече четирима членове, като един от тях е именно заместник-кметът по култура. Той уточни, че в журито могат да влязат обществени фигури, архитекти и дори представители на медиите.

Създаден е специален сайт „Трезор за идеи“, където всеки може да направи предложение за функцията на сградата. Общинската администрация държи предназначението на сградата, която стои затворена от повече от пет години, да има връзка с културата.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *