Руски самолет се разби край Белгород: Военнопленници или оръжия е имало на борда му? (ВИДЕО)

Руски самолет се разби край Белгород: Военнопленници или оръжия е имало на борда му? (ВИДЕО)

Руското външно министерство и министерство на отбраната обвиниха Киев за свалянето на руски самолет Ил-76 край Белгород. Според Москва, на борда на машината е имало украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени срещу руски такива, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Външното министерство определи това като „проява на безумно варварство, демонстриращ пълно пренебрежение към човешкия живот“1 и заяви, че случилото се поставя под въпрос възможността за каквито и да било споразумения. Министерството на отбраната в Москва добави, че негов радар е засякъл изстрелването на две украински ракети.

„Киев извърши акт на безумно варварство, който демонстрира пълното му незачитане на човешкия живот. В нарушение на споразуменията те убиха нашите пилоти и ескортиращи лица и „похарчиха“ собствените си съграждани. Този кървав инцидент повдига голям въпрос относно възможността за споразумения в какъвто и да е формат. Гаранциите, които дават, ако все още не са ги нарушили, със сигурност ще ги нарушат. И в това няма никакво съмнение“, заяви руският дипломат Родион Мирошник, заемащ длъжността „представител на руското външно министерство по въпросите на престъпленията на киевския режим“.

Киев определи твърденията като лъжа

Информацията, че на борда на разбилия се в Белгородска област Ил-76 е имало украински военнопленници е стопроцентова лъжа. Това написа в профила си в социалната мрежа X украинският военен Максим Колесников, който лично е преминал през руски плен.  Той обясни, че му е направил впечатление един много важен детайл в съобщението на руското военно министерство – че само трима души са придружавали 65 военнопленници.

Нещо повече – украински официални лица обявиха, че на борда на самолета са били превозвани ракети С-300. Според източници от разузнаването, това се потвърждава и от огромния взрив, избухнал след падането на машината.

Има и друго разминаване с руската версия – по официални данни от Flight Radar вече е известен маршрутът на самолета с бордови номер RA-78830, който е прелетял през Египет, преди това през Саудитска Арабия, преди това през Червено море и Иран. Той изчезна от радарите близо до Сирия и след това отлита за Белгород. После се отклонява в североизточна посока, след което се разбива край Яблоново.

Как така самолет с маршрут Иран – Саудитска Арабия – Египет – Белгород ще превозва украински военнопленници и какви са тези военнопленници? Всъщност, детайлните данни от FlightRadar показват следното – на 20-ти януари, 2024 година самолетът лети от Москва и с едно кацане влиза в Иран и стига до крайбрежието. На 23-ти извършва полет във вътрешността на Иран, като полетът на тази дата изглежда странно, сякаш отново самолетът е изключвал транспондера си. Вече на 24-ти е извършен полета от Иран, през Саудитска Арабия, Египет и машината изчезва от радарите във въздушното пространство на Сирия, над Средиземно море, за да се появи после в Белгород. При всички тези полети, възникват въпросите – превозвал ли е и какво самолетът до Иран? Превозвал ли е и какво от Иран за Русия и защо през маршрут във въздушното пространство на държави, които са приятелски настроени към Руската федерация?, питат от Киев.

Катастрофата

Няма оцелели сред пътувалите във военния транспортен самолет 74 души, написа по-рано в „Телеграм“ Вячеслав Гладков, губернатор на руската Белгородска област, в която се разби самолетът.

Ил-76 е паднал в полето, в близост до населено място в Корочански район, уточни Гладков. Той добави, че мястото на катастрофата е отцепено, изпратена е комисия, която да уточни причините за трагедията.


 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *