Румен Радев: Политиците трябва да дават пример за спазването на закона и в политиката, и по пътищата

Румен Радев: Политиците трябва да дават пример за спазването на закона и в политиката, и по пътищата

„Кой е виновен и при какви обстоятелства трябва да изяснят компетентните органи. Искам да призова още веднъж, че Законът за движение за пътищата трябва да се спазва. И особено трябва да се спазва от политиците, които трябва да дават пример за спазването на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата“. Това каза в Бургас президентът Румен Радев във връзка с катастрофата с колата на НСО, в която пътува лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо. Те са професионалисти и те преценяват. Специално за движението по пътищата не се меся в тяхната работа и трябва да се доверяваме на тези хора. Те са подготвени специалисти“, коментира още Радев.

По думите му инциденти е имало през всички години, откакто съществува НСО и то по-тежки, така че не намира основание заради тази катастрофа да има промени в ръководството на службата. „Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава може да говорим“, отново заяви Румен Радев.

За извънредното заседание на парламента във вторник

„На фона на всички нелепи промени в Конституцията, които бяха извършени, имаше много гласове, които казаха, че има поне едно положително нещо и това е, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Видяхме, че парламентът нито работи, нито осъществява контрол“, заяви държавният глава.

„Това, което за съжаление най-вероятно ще се получи, е парламентът да бъде употребен за предизборна трибуна“, на мнение е Радев.

Темата за Република Северна Македония

„Пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София. Надявам се политиците там да са разбрали, че предизборната кампания приключи. И ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечат от ЕС, което е в ущърб за самите граждани на страната и за държавата“, заяви Румен Радев. Той очаква те да разберат, че и България, и Гърция им казват, че международните договори трябва да се спазват.

„Това им го каза и ЕС. Много ясно се посочи, че преговорната рамка трябва да се изпълнява. Това означава изпълнение и на двустранните протоколи, където именно се регламентира отказа от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна“, посочи президентът.

Той очаква всеки един политик, който оттук нататък ще представлява България в Европейския съвет, да продължи да отстоява нашия национален интерес и правата на македонските българи. „Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки. Не може да ревизира международни договори, защото това „брандира“ страната като държава, която не зачита международното право“, категоричен бе Румен Радев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *