Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

„Очевидно е, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност“, заяви президентът Румен Радев в кулоарите на Народното събрание, след като кабинетът, предложен от ГЕРБ-СДС, не събра нужната подкрепа.

„Това, което видяхме днес в парламентарния дебат е, че някак си личните нападки доминираха над политическите тези. Фокусът беше насочен повече върху миналото, отколкото върху настоящето и бъдещето“, посочи държавният глава. „Всички ние, особено във време на криза, трябва да се водим стриктно от закона. Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура оттук нататък“, увери Радев.

Депутатите в 50-ото Народно събрание не подкрепиха кабинета на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков. Това стана на гласуване в пленарната зала. 98 бяха „за“, а 138 – „против“ за кандидата за премиер на ГЕРБ – Росен Желязков. Има и двама въздържали се.

По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер. Кабинетът беше предложен без предварителни преговори с другите политически формации. Още тогава лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще се опита да направи правителство на малцинството.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *