Пламен Панов и управителят на "Латекоер България" обсъдиха идеи за бъдещи съвместни проекти

Пламен Панов и управителят на "Латекоер България" обсъдиха идеи за бъдещи съвместни проекти

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов посрещна днес в Дома на културата „Борис Христов“ управителя на „Латекоер България“ – Патрик Бернар, придружаван от Елена Стоянова – мениджър „Човешки ресурси“ и Стефка Надолийски – Бизнес партньори HR , Връзки с обществеността и стратегически комуникации.

Френският производител на самолетни компоненти, който над 100 г. изпълнява проекти в областта на аероструктурите и системите за свързване, изгради производствения си център в Радиново през 2017 г. Започна с производство на шкафове за бордова електроника, а след това добави врати и метални компоненти за самолетни носове. Френската компания прехвърли изцяло сглобяването на самолетни врати за европейския пазар от Чехия в България, а Пловдив бе оценен като aтpaĸтивнa инвecтициoннa дecтинaция в този виcoĸoтexнoлoгичeн ceĸтop, ĸaĸъвтo e caмoлeтocтpoeнeтo. „ Лaтeĸoep Бългapия“ EOOД получи cepтифиĸaт зa инвecтитop ĸлac A зa инвecтициoнния пpoeĸт „Cглoбявaнe нa мeтaлни ĸoмпoнeнти зa нocoвa чacт нa caмoлeт Аіrbuѕ А350″ и пловдивският завод Latecoere пое изцяло производството на всички врати за A320 на Airbus.  Koмпoнeнтитe ca нoв тип пpoдyĸт зa дpyжecтвoтo, ĸoйтo нe e пpoизвeждaн дoceгa. Работниците във фpeнcĸaтa ĸoмпaния, която се намира в Индycтpиaлнa зoнa „Mapицa“, чacт oт Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa, в момента са над 370.

Пламен Панов и Патрик Бернар се срещнаха за първи път преди дни на откриването на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“, който се организира ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив, под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. В разговора си на тази първа среща, двамата намериха множество допирни точки, свързани с френското присъствие в Пловдив, като темата бе продължена и в настоящата среща, която двамата оцениха като „отворена врата за бъдещи съвместни проекти“.

Пловдив е град знаков за франкофонията с присъствието на Алианс Франсез, ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“ и ЕГ „Иван Вазов“, с домакинството и подкрепата на големия фестивал Франкофоли и фестивала „Златен ключ“, както и  с множеството други българо-френски инициативи, сред които е и проведената наскоро Международна конференция-дискусия „Европейски диалози“. Пловдив е редовен домакин и участник в специализираната „Програма за обучение на архитекти в областта на недвижимите културни ценности“, организирана от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за архитектура и наследство Екол де Шайо в Париж. Над 120 дипломирани архитекти от България и съседните страни са завършили курса през изминалите близо 20 години от създаването му. Школата „Шайо“, една от най-престижните в света, подкрепя научното развитие в изучаването и опазването на културното наследство в 31 държави. Най-дългогодишно е партньорството ѝ с България, а Пловдив е ключов град в провеждането.  Пламен Панов запозна гостите и с плановете на община Пловдив за къща Ламартин и превръщането ѝ в международен културен резидентен център, след пълната ѝ реставрация и консервация.

Патрик Бернар разказа интересни факти от историята на компанията, от създаването ѝ до днес, както и за връзката с френския поет, писател, журналист и авиатор-Антоан дьо Сент-Екзюпери. Като социално отговорна компания, „Латекоер България“ има интерес и към разширяване на присъствието на фирмата в града, посредством участие в културни, социални и други активности. Така например, компанията вече стартира рубрика „Алафранга“ в списание Нула 32, посветена на френската следа в Пловдив. Идеята на „Латекоер България“ е да бъдат разказани и припомнени истории и любопитни факти, свързани с наследството на Франция в града. Първата история от рубриката ни връща към вълнуващата 1892 г., дала тласък на Пловдивския панаир с откриването на Първото българско изложение. В разгара на лятото в града пристига младият френски въздухоплавател Йожен Годар, който започва подготовка за първия полет с балон в небето над Пловдив. Изложението е открито на 15 август, а няколко дни по-късно летателният апарат La France с Годар и спътникът му Никола Генадиев на борда – политик и редактор на в-к „Балканска зора“, се понася от Дановия хълм. Излитането е посрещнато с огромен възторг от събралата се тълпа. Паметното събитие ознаменува началото на гражданската авиация в България изобщо.

В края на тази първа среща, Пламен Панов и Патрик Бернар си направиха снимка за спомен, а заместник-кметът получи изключително ценен албум с историята на Latecoere.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *