Румен Радев: Маските паднаха, най-големият страх на политиците в Скопие е да признаят думите "българин" и "българско"

Румен Радев: Маските паднаха, най-големият страх на политиците в Скопие е да признаят думите "българин" и "българско"

Маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в РСМ. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

„Вече става пределно ясно защо през пролетта на 2021 година аз преместих като представител на България в Съвета на ЕС за един дълъг период аз преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език и към защитата на правата на българите в РСМ. Стана ясно защо издигнах още тогава идеята за тяхното вписване в конституцията на страната като важно задължително предварително условие за започване на преговори за членство и отстоявах тази кауза до край, до самото й залагане в преговорната рамка. Но днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в РСМ. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консунсус от всички държави членки срещу поетите от РСМ международни ангажименти, но най-вече срещу собствените й граждани. Които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната“, категоричен е Радев.

„Очаквам незабавни конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, за гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация“, каза още Румен Радев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *