Режисьорът Стивън Люис Симпсън със световна премиера на новия си филм "Ретроспект"

Режисьорът Стивън Люис Симпсън със световна премиера на новия си филм "Ретроспект"

Режисьорът с международна кариера Стивън Люис Симпсън живее и твори в България вече шест години и половина. Това е времето, в което режисьорът е в търсене на перфектната история, която да се развива в мястото, откраднало сърцето му – България. Резултатът е нов филм – едно любовно писмо за страната ни със заглавие „Ретроспект“.  България се превръща в любовта на прочутия режисьор, а тази магнетична връзка със страната ни достига нови висоти с първият от общо двата филма, които той пише тук. Игралният филм „Ретроспект“ ще има своята световна премиера на София Филм Фест на 14 март  в “КИНО ОДЕОН”, на 22 март в CINE GRAND PARK CENTER, на 23 март в CINEMA CITY SOFIA.

Пловдивската премиера е на 31 март от 18.30 ч. в “Лъки Синема”, като филмът ще закрие пловдивското издание на фестивала. „Ретроспект“ тръгва по киносалоните в страната от 3 май.

Най-голямата изненада за Стивън Люис Симпсън при създаването на филма е, че не му се налага да привлича нито един актьор извън град Пловдив.

Бях изумен от таланта, който открих в Пловдив, и съм много горд, че успях да събера тази прекрасна група на снимачната площадка и екрана„, разказва Симпсън.

Историята се развива около бивш оперативен агент, убеден, че чужденец, който е негов съсед, е отговорен за изчезването на чуждестранен пътешественик в страната. Всичко става още по-сложно, когато неговата пра-племенница започва да се среща с него.

В съвременната история участва обичаният пловдивски актьор Симеон Алексиев, който има почти 50-годишен опит и около 50 филма в историята си, а в „Ретроспект“ играе Стоян.

Изпълнението му е най-изумителното в кариерата ми и той е най-добрият актьор, с когото някога съм работил“, казва Симпсън, който пише още една главна роля, като винаги е имал предвид тя да бъде изиграна от Юлия Йорданова (Керана).

„Запознах се с Юлия преди да създаде групата си „Керана и Космонавтите“, гледах първите ѝ изпълнения с тях. През всичките си години във филмовия бизнес, голяма част от които живях в Холивуд, никога не съм срещал човек, за когото веднага да съм смятал, че може да стане звезда. Нейното сценично присъствие с групата ѝ, както и участието ѝ в „Евита“ и забележителното ѝ дебютно изпълнение на главна роля във филма „Ретроспект“ доказаха, че този ми инстинкт е верен. Ако е дисциплинирана, тя може да развие кариерата си навсякъде по света, където пожелае.  Това е първият филм на Юлия и тя е изключителен талант. Още от първата сцена, в която двамата са заедно (Симеон и Юлия), те си паснаха толкова красиво и между тях се създаде мигновена екранна връзка, която надмина всичко, което си представях“, споделя режисьорът.

За него не било изненада, че третият главен актьор също живее в Пловдив така, както самият Симпсън играе чужденец, превърнал града в свой дом. Чуждестранните персонажи, сред които са пътник от Филипините и австралиец, изигран от Марк Фаулър от Държавна опера Пловдив също живеят в града под тепетата.

Използвах много от собствения си опит в този град като част от вдъхновението за историята, така че това беше естествена роля за мен“.

Любопитно е, че театрите в Пловдив са добре представени във филма. Главният актьор Симеон Алексиев е ветеран в трупата на великолепния Драматичен театър –  Пловдив, а към него се присъединяват колегите му Елена Кабасакалова и Стефан Попов. Основателят на театър „Хенд“ Иво Игнатов (Кени) играе четвъртата главна роля във филма, неговата партньорка в театъра Здравка Христозова също има роля. Представител на Кукления театър във филма е Венцеслав Димитров.

Така създаването на продукцията се превръща в празник на местните таланти пред екрана, но и зад камерата. Тъй като в Пловдив няма филмови екипи, Стивън се обръща към Николай Николов и неговата продуцентска компания Vreat Studios в Пловдив. В негово лице, той намира чудесен и надежден сътрудник, който предоставя членове на продуцентския си екип, за да помогнат за заснемането на продукцията. Цялото оборудване и съоръженията за постпродукцията са собственост на Симпсън, за това и филмът е първият, който ще бъде пуснат в цялата страна и в международен мащаб, промотиран като изцяло българска продукция.

За една от „главните звезди“ на филма, Стивън Люис Симпсън  определя неговото основно място – една стара къща в Стария град на Пловдив. Симпсън полага изключителни усилия, за да осигури идеалното място, затова той я купува. И сега, когато снимките са приключили, той ремонтира сградата, с идеята тя да стане база на продуцентската и дистрибуторската дейност на неговата филмова компания.

Стивън се опитва да помогне и в развитието на опита на местните режисьори и таланти, досега е поканил някои местни млади режисьори да се запознаят с процеса на снимане, което е ценен опит за тях. Любознателните могат да се свържат със Стивън Люис Симпсън чрез Фейсбук страницата на  Retrospect – Movie Page или Инстаграм страница – retrospect.movie и да се докоснат до магията на снимането.

Звездите на филма ще присъстват на премиерите на 14-ти в София и на 31-ви в Пловдив!

Билетите в Пловдив са в продажба на сайта и на касата на Кино Лъки Синема

https://kinolucky.com/

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *