Решено: Природният газ поскъпва с 8% през юни

Решено: Природният газ поскъпва с 8% през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. на мегаватчас без такси и налози. Повишението на цената е с малко над 8% спрямо май.

„Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът показва, че „Булгаргаз“ е осигурил благоприятна условия за доставка, на фона на все по-високото процентно увеличение на референтния индекс TTF през м. май. На 31.05.2024 г., последният работен ден на месеца, при затварянето на нидерландската борса индексът TTF достигна стойност 34,70 евро за мегаватчас, т.е. 67,87 лв. за мегаватчас. Утвърдената за месец юни цена на „Булгаргаз“ е с 8 лв. по-ниска“, посочват от енергийния регулатор.

Нараства ролята на газовите доставки по договора с Азербайджан, които покриват близо 81% от месечното потребление и в ценово отношение не са обвързани със стойността на индекса TTF, а с цената на петрола, допълва от КЕВР.  Останалите 19% за покриване на потреблението за м. юни са осигурени по сключен договор с газов търговец при изгодни условия, след проведена тръжна процедура.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юни към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *