Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

В Пловдив бе почетена 148-та годишнина от героичния подвиг на българския поет  и революционер Христо Ботев и неговата чета. Церемонията за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни  включваше военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя. Тя се състоя пред паметника на поета в Цар Симеоновата градина. Строят бе приет от полковник Николай Драгинов. Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования от пловдивския гарнизон – почетна рота и венценосци, членове на комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, ученици от пловдивски училища, представители на политически партии, обществени организации, културни институции, много граждани и медии.Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

На възпоменателното честване присъстваха кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, председателят на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметът по транспорт Савина Петкова, районни кметове, общински съветници, представители на общинската и районните администрации.Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

Венци и цветя положиха представители на местната власт, политически партии, представители на бизнеса, общественици и граждани. Почит пред паметника отдаде лично кметът Костадин Димитров. Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

Цветя пред паметника поднесоха и юноши от школата на Ботев Пловдив.Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

Водещият Ивайло Христов, актьор от Драматичен театър Пловдив, изпълни стихотворението „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев. Официалното слово бе произнесено от Ина Иванова, писател и поет, носител на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2023 г. в Раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ за сборника с разкази „И винаги любовта“.Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

Десетки пловдивчани положиха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в знак на почит към героичното му дело. Церемонията завърши с едноминутно мълчание с падане на колене, изпълнение на Химна на Република България и „Ботев Марш“.Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

Преди 76 години, на 2 юни 1948 г., точно в 12 часа, е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест на делото на българските герои. Оттогава това се прави всяка година и в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *