Решено: Антибиотиците остават с хартиена рецепта до края на март

Решено: Антибиотиците остават с хартиена рецепта до края на март

Постигнахме съгласие по отношение на лекарствата свързани с диабета. Няма проблеми и те ще продължат да се изписват по електронен път, само като електронни рецепти и както е при сегашната наредба. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, предаде Actualno.com.

Премиерът заяви, че по отношение на лекарствата, които се изписват за антибиотично лечение, са се разбрали за гратисен период, който изисква промяна в наредбата и ще отнеме малко време, за да бъде въведен. „Този гратисен период ще бъде до края на месец март. Той ще бъде използван, за да бъде доусъвършенстван софтуера, който се използва, така че да бъде много по-удобен за лекарите и от там да помогне на тяхната дейност“, уточни акад. Денков.

Изпробват електронни рецепти за всички лекарства

Пилотно ще бъде въведено изписване на електронни рецепти за всички лекарства в определен ограничен брой практики. „Вероятно ще се договорим за една много малка част от лекарите, които работят сега в условия извън амболатория, извън собствена практика да имат тази възможност да изписват както досега лекарства, което е изискване на Лекарския съюз и ние уважаваме тяхното право да бъдат лекари до края на живота си“, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Той обясни, че с Българския лекарски съюз (БЛС) и с Българския фармацевтичен съюз са се разбрали, че в един момент ще се пристъпи към пълно дигитализиране на изписването на лекарства.

Председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров подчерта, че БЛС поема ангажимент, че в рамките на следващите 3 месеца при преговорите с НЗОК ще се опитат да предложат необходимите стимули тези, които се решат да работят и да предписват електронно всички медикаменти, да дадат своя принос, за да може да се оцени към края на периода какво се е случило, какви са резултатите и какви проблеми трябва да бъдат отстранени.

Председателят на БФС Димитър Маринов отбеляза, че от утре все още всички рецепти за антибиотици и за антидиабетни са само електронни. „Оказа се, че електронната рецепта ще бъде едно от най-трудните раждания и ще продължи малко по-дълго, отколкото всички сме очаквали“, добави той и допълни, че също като БЛС и БФС ще настоява за допълнителни стимули от НЗОК и МЗ, като призова след като има останали финансови средства, те да бъдат разпределени между всички участващи и при предписването, и при отпускането на лекарствени продукти.

Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков каза, че след като мине гратисният период, ще има малки групи от лекари и лекари по дентална медицина, които ще продължат да могат да изписват лекарствени продукти на хартиена рецепта. „Всички се вслушахме в техническите проблеми, които възникнаха при въвеждането на електронизацията при рецептите. Ще се вземат необходимите мерки. Това, което не беше анонсирано е, че започва интензивна работа по намаляване на всякакви технически проблеми, които биха възпрепятствали отпускането на лекарства в аптеките“, каза от своя страна и председателят на Национална аптечна камара Антон Вълев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *