Проверяват старите асансьори: 20% от тях все още са без задължителната преграда

Проверяват старите асансьори: 20% от тях все още са без задължителната преграда

Масови проверки на старите асансьори. Инспектори следят дали имат монтиран предпазен щит. Данните показват, че близо 20% все още нямат задължителната преграда, която предпазва от пропадане в шахтата.

Гратисният период е девет години. През това време собствениците трябваше да осигурят защитата на съоръженията. Той обаче изтече в началото на годината. Държавната агенция по метрологичен и технически надзор започна масови проверки, а всяко неизправно устройство ще бъде спирано.

До този момент са проверени 352 съоръжения. „36 от тях са спрени, като от тази бройка 12 са за липса на щитове, а останалите – за други нередности“, обяснява пред bTV Григор Къшов, гл. директор на „Инспекция за държавен и технически надзор“.

Монтирането на такъв предпазен щит би излязло на домакинствата между 200 и 300 лева, а в случай че нямате такъв – глобата може да излезе в пъти повече. При неизправност се пишат актове както на поддържащата фирма, така и на етажната собственост. Един такъв акт е в размер от 10 до 2000 лева. Проверките продължават в цялата страна.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *