Продължават блокадите на миньори и енергетици в страната

Продължават блокадите на миньори и енергетици в страната

13-и ден миньорска блокада на магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Прохода на Републиката при Гурково. Основното им искане остава териториалните планове за справедлив енергиен преход да бъдат върнати от Брюксел и преработени.

Протестиращите енергетици очакват подкрепа от цялата страна на общонационалния протест утре. В идните дни миньорите ще започнат да събират подписи в предприятията за ефективни стачки, които могат да се осъществят най-рано след месец. Ако това се случи, ТЕЦ-овете ще работят на 50% мощност.

Припомняме, че в понеделник премиерът Николай Денков обяви, че няма да изтегли териториалните планове. Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от подкрепата на Европейския съюз за енергийния преход, заяви тогава  акад. Николай Денков. Той предупреди, че това действие би било изключително вредно за въглищните региони, а последствията биха били много сериозни и за много дълго време.

Министър-председателят за пореден път покани протестиращите миньори да се включат в обсъжданията за промяна на плановете, тъй като това все още е възможно. „Ще правя това, което е правилно и полезно за България. Надявам се протестиращите да разберат, че то е полезно и за миньорите, и за въглищните региони”, посочи акад. Денков.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *