Николай Денков: Няма да изтегля териториалните планове, нека ги променим заедно

Николай Денков: Няма да изтегля териториалните планове, нека ги променим заедно

Няма да изтегля териториалните планове. Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от подкрепата на Европейския съюз за енергийния преход, заяви премиерът акад. Николай Денков. Той предупреди, че това действие би било изключително вредно за въглищните региони, а последствията биха били много сериозни и за много дълго време.

Министър-председателят за пореден път покани протестиращите миньори да се включат в обсъжданията за промяна на плановете, тъй като това все още е възможно. „Ще правя това, което е правилно и полезно за България. Надявам се протестиращите да разберат, че то е полезно и за миньорите, и за въглищните региони”, посочи акад. Денков.

Той отново припомни, че териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник не затварят административно мини и въглищни централи. Тяхната цел е да се подпомогне преходът, който така или иначе ще се случи, защото се променят технологиите в енергетиката.

От друга страна правителството трябва да осигури базови енергийни мощности за още много години напред. Те ще бъдат ядрената централа и ТЕЦ-овете. Топлоцентралите обаче няма как да продължат да работят в същите обеми до 2038 г. по икономически причини – техният ток е значително по-скъп от енергията, произвеждана от други източници. Премиерът беше категоричен, че „всеки, който твърди нещо различно, просто лъже миньорите и енергетиците“.

Министър-председателят не очаква проблеми при гласуването на вота на недоверие срещу кабинета заради неговата енергийна политика. „Би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано по повода, който е посочен като мотив за вота“, заяви акад. Денков.

По повод евакуацията на българи от Израел премиерът изрази готовност правителственият самолет да извърши трети полет до Тел Авив, ако има достатъчно сънародници, които желаят да се приберат.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *