При какви условия ще се въведе еврото у нас?

При какви условия ще се въведе еврото у нас?

Нов закон за въвеждането на еврото у нас. Проектът за общата европейска валута е на финансовото министерство и е пуснат за обществено обсъждане. Законопроектът е одобрен от Европейската комисия, като предстои съгласуването му и с Европейската централна банка.

Законът предвижда от датата на въвеждането на еврото всички сметки, сред които разплащателни, депозитни и спестовни в банките, да бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс. Плащането на заплатите, пенсиите, обезщетенията, паричните и социалните помощи ще се извършва само в евро след приемането му.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство, или в офиса на банка, платежна институция и други. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро до 12 месеца след датата на въвеждането, предава bTV.

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период на двойно обращение на лева и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този период търговците ще са задължени да връщат ресто в евро.

Българската народна банка пък ще обменя безплатно, в неограничено количество, банкноти и монети от левове в евро. България трябва да въведе еврото през 2025 г. Датата беше отложена с една година, след като стана ясно, че страната ни не успя да направи необходимите законодателни промени.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *