Правят военен коридор от Италия до България, за да минава техниката по-бързо

Правят военен коридор от Италия до България, за да минава техниката по-бързо

Да се създаде коридор за военна мобилност от Италия през Албания и Северна Македония до България, който да позволи по-бързото придвижване на техника при учения, но и в случай на конфликти – такова споразумение възнамеряват да подпишат четирите страни. За него става ясно от решение на Министерския съвет днес, с което одобрява писмо за това намерение на Министерството на отбраната на България и военните министерства на останалите три държави.

Маршрутът на коридора ще съвпадне с този на Паневропейския транспортен коридор № 8. „С документа четирите държави заявяват намерение за сътрудничество за създаване на транспортен маршрут през териториите им с минимални бюрократични органичния, включително през границите на страните, и с възможности за използването му в максимална степен при кризисни ситуации и конфликти“, посочват от Министерския съвет.

„С това се цели предприемането на синхронизирани мерки за преодоляване на факторите влияещи негативно на придвижването на военни товари и личен състав, в т.ч. сложните и различни национални правила за преминаване на границите, недостатъчен капацитет, неефективна система за обмен на информация, липсата или недостатъчен капаците на транспортната инфраструктура и затруднена координация за нейното използване, липса на съгласуваност между процедурите на НАТО и ЕС“, допълват от кабинета.

„Решението на Министерския съвет ще способства за засилване на сътрудничеството между четирите страни в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, както и за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО“, се казва още в решението.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *