Правителството предлага безплатно висше образование в местата по държавна поръчка

Правителството предлага безплатно висше образование в местата по държавна поръчка

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата по държавна поръчка. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование, които ще бъдат качени за обществено обсъждане, съобщават от правителството.

„Остават таксите за обучение за студентите в платена форма. За останалите предложението е да няма такси. Разходите за обучение ще се осигуряват от държавата. Целта е да подобрим достъпа за студенти, които идват от по-ниски социални слоеве или малки населени места, които имат затруднения. Тези мерки ще бъдат допълнени и с мерки за стриктно спазване на критериите за качество“, подчерта министър-председателят Николай Денков. „Основното е да сме сигурни, че няма умно дете или младеж, който иска да учи в университет, но не може да го направи, защото трябва да плаща такси“, добави той.

Необходимите средства са в размер до 150 млн. лева годишно. Те са осигурени от втория семестър на настоящата академична година. Студентите, които са държавна поръчка, няма да плащат такса за втория семестър. „Разбира се, че финансовият министър е готов да бъдат отпуснати тези 150 млн. лева. За да стигнем до този етап, сме минали през обсъждане с Министерството на финансите“, добави Николай Денков, цитиран от bTV.

С промените средствата, които държавните висшите училища досега получаваха като такса от един студент, приет за обучение в местата, които държавата субсидира, ще бъдат включени в рамките на средствата за издръжка, които държавата и досега заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, за да компенсират отпадането таксите.

Предложените промени предвиждат още Академичните съвети на държавните висши училища да продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване, но вече няма да се налага да бъдат приемани с решение на Министерския съвет. Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *