Правителство или нови избори: Отговорът се очаква днес

Правителство или нови избори: Отговорът се очаква днес

До 12 ч. трябва да стане ясно възможно ли е ново правителство в рамките на 49-ото Народно събрание, или отиваме на предсрочни избори. Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел вчера получи от президента Румен Радев папката за сформиране на нов кабинет.

Конституцията ѝ дава възможност да задържи мандата 7 дни, но тя заяви, че няма да чака толкова. ГЕРБ-СДС дадоха срок на ПП-ДБ до 12 ч. днес да бъде подписано споразумение и да бъде излъчен състав на Министерския съвет.

Преговорите продължават, а след обяд се очаква Мария Габриел да се върне на „Дондуков“ 2 и да уведоми президента дали ще бъде изпълнен първият мандат. Партньорите са категорични, че ако първият мандат се провали, отиваме на избори.

Снощи преговорите приключиха без подписано споразумение, а днес стана ясно, че отново името на военния министър е основната ябълка на раздора между двете страни. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е непреклонен за присъствието на военния министър в оставка в новия кабинет, като от партията предлагат за поста Христо Гаджев.

Че няма пробив при преговорите потвърди и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Той заяви, че до момента няма споразумение, а разговорите продължават.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *