ПП-ДБ с ново предложение: ГЕРБ-СДС да излъчи премиер с втория мандат

ПП-ДБ с ново предложение: ГЕРБ-СДС да излъчи премиер с втория мандат

Вторият мандат за съставяне на правителство, който ще бъде връчен на ПП-ДБ, да бъде реализиран като национален и ГЕРБ-СДС да излъчи премиер. Това предлагат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в декларация, изчетена от трибуната на парламента от Атанас Атанасов. От формацията поставят условие това да се случи след подписването на коалиционно споразумение.

Ето пълния текст на предложението на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС:

„По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат за съставяне на правителство. По решение на Парламентарната група на Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ, с Парламентарната група “ГЕРБ – СДС”.

Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки:

Подписване от председателите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо конкретни гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение;

Министър-председател: взаимноприемлива кандидатура, излъчена от Парламентарната група “ГЕРБ-СДС”;

Състав: настоящият състав на Министерски съвет (МС), доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението;

Структура: запазване на досегашната структура на МС.

За да поясним – това не е покана за допълнителни преговори извън посочената рамка. Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори.

При отказ ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента.

Очакваме официален отговор с Вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *