"Посланикът на РСМ трябва да бъде незабавно отзован": Остри реакции у нас след обидите от Скопие

"Посланикът на РСМ трябва да бъде незабавно отзован": Остри реакции у нас след обидите от Скопие

Изказването на вицепремиера на РСМ Александър Николоски предизвика остри реакции у нас. По-рано министърът на транспорта окачестви българите като „мизерни“ и отхвърли общата ни история.

„Недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски“

„След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава“. Това заяви председателят на ДПС и на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

„Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ! И да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение“, заявява той. „Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в европейското семейство“, допълва Пеевски.

„Думите са обидни и непремерени“

„Трябва да има реакция от България и от Европа. Европа трябва да излезе с реакция и всъщност нашето външно министерство трябва да работи с Европа“. Това коментира пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по повод думите на вицепремиера и министър на транспорта на Северна Македония Александър Николоски.

„Смятам, че думите са обидни и непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно – ако искат да бъдат членове на Европейския съюз (ЕС), трябва да спазват писмените споразумения“, каза Асен Василев. Той посочи, че има писмено споразумение между Европейски съюз, България и РСМ, което защитава българските интереси, с което от РСМ са се съгласили и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС.

„Всякакви други емоционални изблици няма да помогнат под никаква форма. Според мен трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това – има писмено споразумение, то трябва да се изпълнява“, допълни Василев.  „Знаете колко много ни плюха за това споразумение, което направихме, но всъщност, това вече не е проблем между България и РСМ, а между РСМ и Европа, и българските интереси се защитават и от Европа, и това е, което македонците трябва да разберат“, заяви Асен Василев.

Отложиха заседанието на българо-македонската историческа комисия

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, се отлага. Новината съобщава БТА, позовавайки се на местните медии.

Комисията трябваше да се събере днес и утре, като вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Северна Македония.

Това идва на фона на изказването на македонския министър на транспорта, който каза, че нямаме обща истрория. Нещо, под което Северна Македония се е подписала през 2017 г. в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *