Популярни Балкански оркестри влизат в „музикален двубой“ на една сцена в Пловдив

Популярни Балкански оркестри влизат в „музикален двубой“ на една сцена в Пловдив

„Пловдив представя: Балканските оркестри“ е най-новият проект в Културния календар на Община Пловдив. В последните два дни на месец май, градът ще бъде разтърсен от музиката на четири емблематични в своя жанр оркестри. На 30 май 2024 г., четвъртък, пловдивската публика ще може да се наслади на музикалните изпълнения на „Виво Монтана“ и специалните гости – оркестъра на „Кристиян Азирович“ /Сърбия/.

Във втория фестивален ден – 31 майпетък, на сцената ще свирят „Биг бенд Благоевград“ с диригент Боби Янев и любимият на всички пловдивчани „Биг бенд Пловдив“ с диригент Николай Гешев.

„Четири концерта в две вечери и само една сцена  – очакват ни своеобразни музикални двубои. С тези участници едно е сигурно – емоциите от музиката са гарантирани. Достъпът до събитията е свободен, а мястото е площад „Стефан Стамболов“. Началото на концертите и в двата дни е 18:30 часа“, поясниха организаторите от Сдружение „Джаз Формации Пловдив“.

„Пловдив представя: Балканските оркестри“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

 

„Виво Монтана“

От просъществуването на Vivo Montana досега, бендът свири и се изявява на многобройни сцени. Победители в „България Търси Талант“ Сезон 5, 2016 г. Номинация от Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира“, 2018 г. Спектакъл „Народно творчество“ Камен Донев. Оркестърът ежегодно взима участие в интернационалния фестивал на цитрусите в град Мерсин, Турция. През месец май 2013 г. оркестърът представи България на седмично турне във Франция. За времето, в което съществува, съставът може да се похвали с участия на много международни турнета в страни като Италия, Франция, Испания, Турция и Сърбия. Участват в многобройни културни и юбилейни мероприятия, във всички видове частни партита, сватби, годишнини, рождени дни и други. Изнесли са много концерти и празници на площади в общини в цяла България.

За себе си разказват:

Призвани да ускоряваме пулса и моделираме щастието. На своя страна имаме талант, инструменти и чудовищно постоянство да работим върху формулата на радостта чрез магията на музиката. Събра ни страстта, умението и общото чувство на удовлетворение да оставяме тълпи от щастливи хора след себе си. От малък ученически оркестър, Vivo Montana се превърна в кауза и начин на живот за нас и най-близките ни. Освен  нотното петолиние, ние следваме и ритъма  на вашите сърца. Защото музиката е изкуство, което преди всичко свързва хората. Имаме свой собствен почерк, който дава среща на балканския „уникализъм” с модерното западно звучене. Едни шумни балкански субекти, които не се страхуват да излязат под светлините на прожекторите и да ви оставят без глас. А ако се наложи… и да натрият носа на предразсъдъците, че духовата музика трябва да остане в скрина на миналото. 

Оркестърът на Кристиян Азирович

Kristijan Azirović е името на виртуозния тромпетист спечелил престижния приз – Prva Truba Guće ’13 – Най-добър Тромпет на Гуча. Той и неговият оркестър ще свирят през първия ден на феста. През 2013. година, в Гуча – малкото сръбско градче, дало името на най-мащабния балкански фолклорен фестивал за духова музика, се надсвирват повече от 160 музиканта, оцелели след елиминации между почти 2000 любители на тромпета и духовите инструменти. Всичко това се случва пред публика, която надхвърля 600 000 души. Фестивалът се провежда за 53ти път. Точно в тази изключителна конкуренция, Кристиян печели наградата за най-добър тромпетист и най-добър оркестър, при това няколко пъти – през 2008, 2009, 2011, 2012 и 2013. Всичко това го нарежда до имена като Горан Брегович и Бобан Маркович.

„Биг бенд Благоевград“

Биг Бенд Благоевград  е създаден през 1993 г. на основата на съществуващия Градски духов оркестър към читалище „Н. Вапцаров”, по предложение на  диригента Борис Янев. Оркестърът започва да свири репертоар за биг бенд, тоест джаз-музика. Така оформящият се репертоар започва да включва произведения (инструментални пиеси и песни) в стил суинг, блус, фънк, латино, рок-джаз, поп-хитове, балади, шлагери и др. Негови постоянни солистки са Христина Кацарска и Марияна Костова.

Гост-солисти на Биг бенда са: Васил Петров, Стефка Оникян, Камелия Тодорова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Йорданка Христова, Йълдъз Ибрахимова, Людмил Георгиев, Хилда Казасян, Румяна Коцева, Петър Салчев, Мери Танева, Петко Манчев, , Ангел Заберски – син., Владимир Кърпаров, Венко Захариев, Венцислав Благоев и др..През 2009г. специален гост на Биг Бенда бе известната американска  джаз и госпел певица – Джанис Харингтън.

Биг Бенд Благоевград е реализирал концерти в Благоевград, Солун, София, Варна, курорта „Златни пясъци”, Плевен, Перник, Кюстендил, Дупница, Монтана, Сандански,  Ботевград, Ловеч, Димитровград, Пазарджик и др.

Последните години Бенда успешно реализира съвместни проекти с Югозападния университет „ Н. Рилски”.Осигурява сцена за подрастващи млади таланти – ученици от Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, музикално училище „Престо”и вокално студио „ Фа фиез”.  Участва в телевизионни предавания. Биг Бенд Благоевград е постоянен гост в лятната културна програма на община Варна. Многократен участник на международния джаз – фестивал в Банско. Август 2015 г. оркестърът взе участие в Международния джаз-фестивал  „Nisville” в република Сърбия със специалното участие на Васил Петров, по повод годината на Франк Синатра.

Биг бенд Благоевград участва в 4-те издания(2015-2018г.) на “ Blues&Jazz Fest- Blagoevgrad., а през 2019 година – саксофонистът от оркестъра на Рей Чарлс- Крейг Бейли гостува на Биг бенда на концерт в зала „Яворов”- Благоевград.

На 6 юни 2023 г. оркестърът отбеляза своята 30 годишнина, със специалното участие на Васил Петров.

„Биг бенд Пловдив“

„Биг Бенд Пловдив“ е създаден в началото на 2000-та година. Изцяло съставен от професионални музиканти, бендът бързо се превръща в една от музикалните емблеми на Пловдив. Основател, ръководител и диригент на оркестъра е Николай Гешев.

Лесно разпознаваем, темпераментен на сцената и много обичан от своята възторжена публика – така най-кратко може да се опише присъствието на Биг Бенда. В годините на своята дейност (вече 24), Биг Бенд „Пловдив“ е осъществил многобройни концерти из цялата страна. Участник е в джаз фестивали, музикален домакин на тържествени церемонии, неизменен участник във всички значими национални чествания в Пловдив и празнични програми по повод Великденски и Коледни празници, 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 6 септември – Ден на Съединението на България и Празник на Пловдив и други. Това са само част от проявите на Биг Бенда. Репертоарът им е изключително широк – от класически джаз до съвременни латино и поп изпълнения. Оркестърът има осъществени множество проекти с почти всички изявени джаз и поп изпълнители в България. От няколко години си партнира на сцената и с талантите на „Арт Войс център“ с ръководител Руми Иванова.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *