"Помощта се бави твърде много": Зеленски с упрек към западните партньори на Украйна (ВИДЕО)

"Помощта се бави твърде много": Зеленски с упрек към западните партньори на Украйна (ВИДЕО)

На западните съюзници им отнема твърде много време, за да вземат ключови решения относно военната подкрепа за Украйна. Това каза президентът Володимир Зеленски за Ройтерс в ексклузивно интервю от Киев в понеделник.

Той също така каза, че настоява партньорите да се включат по-пряко, като помогнат за прихващане на руски ракети над Украйна и позволят на Киев да използва западни оръжия срещу вражеска военна техника, струпваща се близо до границата.

Призивът за ускоряване на помощта и прокарването на така наречените „червени линии“ на ангажиране в конфликта отразява нарастващия натиск, под който са подложени силите на Зеленски по протежение на повече от 1000 км фронтови линии в североизточната, източната и южната част на страната.

Пламенният Зеленски, облечен в познатата си тениска и панталони в цвят каки, ​​призна, че ситуацията на бойното поле е „една от най-трудните“, които познава от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. През последните седмици войските на Москва направиха нахлувания в Североизточна Украйна, като тестваха допълнително вече разтегнатата отбрана на Киев. В същото време Русия превзе територия и в района на Източен Донбас.

„В Донбас тече много мощна вълна на бойни действия… Никой дори не забелязва, че всъщност има повече битки в източната част на страната, по-специално в донбаското направление: Курахово, Покровск, Часов Яр“, каза Зеленски. Той обаче добави, че ситуацията на север от Харков вече е „под контрол“.

46-годишният Зеленски говори на петата годишнина от встъпването си в длъжност като президент. Той не е участвал в нови избори заради военното положение, наложено поради инвазията.

Зеленски отново призова за по-бърза военна помощ от САЩ и останалите партньори. Оръжия и боеприпаси от наскоро одобрен пакет от САЩ сега пристигат в Украйна, но това беше забавено с месеци поради вътрешни политически спорове. „Всяко решение, до което ние, а след това всички заедно, стигаме, закъснява с около една година“, каза Зеленски.

„Но нещата са такива, каквито са – една голяма крачка напред, но преди това две крачки назад. Така че трябва да променим малко парадигмата“, каза той.

РИСК ОТ ЕСКАЛАЦИЯ?

Зеленски каза, че иска партньорите му да участват по-пряко във войната, но разбира, че са предпазливи да се противопоставят на Русия. „Това е въпрос на воля“, каза той. „Но всеки използва дума, която звучи еднакво на всеки език: всички се страхуват от ескалация. Всички са свикнали с факта, че украинците умират – това не е ескалация за хората“, каза украинският президент

Той предложи въоръжените сили на съседните страни от НАТО да могат да прихващат наближаващи руски ракети над украинска територия, за да помогнат на Киев да се защити.

Русия е изстреляла хиляди ракети и дронове по Украйна от началото на конфликта, а противовъздушната отбрана е приоритет за Киев. „Руснаците използват 300 самолета над територията на Украйна. Имаме нужда от поне 120, 130 самолета, за да устоим“, каза той и припомни, че чака доставката на американски F-16. Той каза, че ако страните не могат да доставят самолетите веднага, те все още могат да ги докарат от съседни държави от НАТО и да свалят руски ракети.

Украинският лидер също каза, че Киев преговаря с международни партньори да използват оръжията си, за да нанесат удари по руска военна техника на границата и на руска територия. „Засега няма нищо положително“, каза той.

Руският президент Владимир Путин вероятно ще приеме подобно развитие като ескалация. Той разглежда войната като част от екзистенциална битка с „упадъчния Запад“, който според него е унизил Русия след падането на Берлинската стена през 1989 г., навлизайки в това, което той смята за сфера на влияние на Москва, включително Украйна. Украйна и Западът отхвърлят подобно тълкуване, наричайки нахлуването непровокирано заграбване на земя.

Зеленски отново повтори, че не е нарушил споразуменията със съюзниците да не използват оръжията си в Русия. „Не можем да изложим на риск цялото количество оръжия“, обясни той.

МЕЖДУНАРОДНА СЦЕНА

Украйна се подготвя за международни преговори в Швейцария следващия месец, които ще изключат Русия и са насочени към опит за обединяване и втвърдяване на мнението срещу Москва. Путин каза, че вярва, че преговорите могат да превърнат украинските искания за руско изтегляне в ултиматум за Русия – стратегия, която според него ще се провали .

Зеленски каза, че е изключително важно да се съберат колкото се може повече страни около масата. „И тогава Русия ще трябва да отговаря пред мнозинството от света, а не пред Украйна… Никой не казва, че утре Русия ще се съгласи, но е важно ние да имаме инициативата“, обясни той.

Пекин все още не е казал дали ще участва, въпреки че китайският президент Си Дзинпин и Путин се срещнаха миналата седмица в Китай и обещаха „нова ера“ на партньорство между двата най-мощни съперника на Съединените щати.

„Много е важно те да са там“, каза Зеленски, визирайки Китай. „Защото по принцип след тази среща на върха става ясно кой иска да сложи край на войната и кой иска да остане в силни отношения с Руската федерация“, допълни той.

Що се отнася до политиката в САЩ, той се опита да смекчи опасенията, че всяка победа на републиканския кандидат Доналд Тръмп на изборите през ноември може да доведе до проблеми за Украйна. Тръмп е скептик по отношение на помощта за Украйна, като набляга на мотото „Америка на първо място“. „Не вярвам, че републиканците са против подкрепата за Украйна, но някои съобщения, които идват от тяхна страна, предизвикват безпокойство“, обясни той.

Зеленски, който е бивш актьор-комик, каза, че би оставил другите да оценяват представянето му като лидер на страна във война, но изрази благодарността си към украинския народ за техния стоицизъм пред лицето на бедствието.

Той също така настоя, че Украйна все още може да спечели войната, въпреки неуспехите през последните месеци. „Мисля, че трябва да извървим този път до края, за предпочитане до победа“, каза той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *