"Полярен вълк": Преместиха руския опозиционер Навални в една от най-тежките колонии в Сибир

"Полярен вълк": Преместиха руския опозиционер Навални в една от най-тежките колонии в Сибир

Руският опозиционер Алексей Навални е бил преместен в колонията ИК-3 в Харп, известна като „Полярен вълк“. Това е една от най-северните и отдалечени колонии изобщо. Тя се намира в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на около 1900 километра от Москва, предава БТВ.

„Ами, вече имам палто от овча кожа, ушанка, а скоро ще получа валенки (традиционни зимни обувки в Русия – бел. ред.)“, каза Навални, след като стана ясно местонахождението му в руската затворническа система.

Затворът, в който е Навални, е създаден през 60-те години на миналия век. Той е бил част от системата на ГУЛАГ. Повечето затворници там в момента са осъдени след изключително тежки престъпления.

Според адвокатите на Навални решението да бъде преместен на такова отдалечено и негостоприемно място цели да го изолира, да направи живота му по-труден и да затрудни достъпа до него за неговите адвокати и приближени. „20-те дни на път бяха изморителни, но съм в отлично настроение. Не се притеснявайте за мен. Добре съм. Радвам се, че най-накрая пристигнах“, допълни Навални, който е успял да се срещне със свой адвокат.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *