Почина футболната легенда О Джей Симпсън

Почина футболната легенда О Джей Симпсън

Почина противоречивата легенда на американския футбол О Джей Симпсън, пишат световните медии. Американската спортна звезда и бивш актьор беше в центъра на едно от най-следените в световен мащаб съдебни дела. През 1995 г. той беше съден за смъртта на бившата си съпруга Никол Браун Симпсън и нейния приятел Рон Гуудман. Процесът беше наречен „делото на века“. О Джей Симпсън беше оправдан за убийствата им.

Много години по-късно, през 2018 г., О Джей беше осъден за участие във въоръжен обир в Лас Вегас. Там бяха обрани двама дилъри на исторически спортни стоки. „На 10 април нашият баща Орентал Джеймс Симпсън загуби борбата с рака. Той беше заобиколен от своите деца и внуци“, пише семейството на бившия футболист в социалната мрежа Х (бившия Туитър).

През февруари беше съобщено, че Симпсън се лекува от рак на простатата. Преди два месеца бившият футболист публикува видеоклип онлайн, в който уверява своите почитатели, че е здрав.

Кой беше Симпсън?

Кариерата на О Джей Симпсън като атлет започва в университета на Южна Каролина през 1967 г. Като играч на „Троянците“ той печели трофея на „Хайсман“ – най-престижната награда за атлети в колежанския футбол. През 1969 г. започва професионална кариера като футболист и е приет в NFL от Buffalo Bills. Той играе за тях от 1969 до 1977 г., като през това време печели редица награди. Кариерата му като футболист приключва през 1979 г.

Процесът

Преди 1994 г. обществото говореше с любов за О Джей Симпсън, но тогава той е арестуван като заподозрян за убийството на бившата му съпруга и нейния приятел. Продължителното дело беше наблюдавано буквално от цял свят. Според прокурорите Симпсън е убил Браун от ревност. Част от доказателствата включват кръв, коса и нишки от плат, които свързват атлета с убийствата. Защитата на футболиста предприема друга позиция – те твърдят, че цялото обвинение срещу О Джей Симпсън е постановка от страна на полицията, основаваща се на расизъм, припомня bTV.

В един от най-запомнящите се моменти от делото прокурорите карат Симпсън да си сложи чифт оцапани с кръв ръкавици, които са открити на мястото на убийствата. Футболистът не успява да ги сложи, тъй като са му малки. Големият гаф на прокурорите води до това защитата да се обърне към съдебните заседатели с думите „Щом не му стават, оправдайте го“.

Накрая съдебните заседатели взимат решение в полза на О Джей Симпсън. Оправдателната му присъда тогава разтърсва обществото, като много често все още се споменава като нарицателно за неработеща съдебна система в Съединените щати.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *