По проект за милиони: България и Румъния ще удълбочават река Дунав

По проект за милиони: България и Румъния ще удълбочават река Дунав

България и Румъния подготвиха съвместен проект за подобряване на корабоплаването по Дунав, съобщават от Министерството на транспорта. Проект FAST Danube 2, който беше подаден за финансиране от Механизма за свързване на Европа, предвижда реализиране на инженерни мерки в общия участък на реката, които ще подобрят условията за корабоплаване и безопасността на трафика.

„Само за няколко месеца започнахме реални действия по два ключови проекта с Румъния, които в продължение на години са били само добро пожелание“, подчерта министър Георги Гвоздейков при подписването на документите. По думите му благодарение на силната политическа воля и диалог между правителствата на България и Румъния, двете държави работят активно за подобряване на транспортната свързаност в Дунавския регион.

„Тази инвестиция е важна, защото ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, а това е от огромна полза за бизнеса“, акцентира Гвоздейков. Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния подадоха съвместна апликационна форма пред Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда.

Индикативната стойност на проекта е 230 млн. евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Очаква се през юли 2024 г. да станат ясни резултатите от оценката на проекта, предава bTV.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *