Пловдивчани отбелязаха „Деня на ашурето“ пред Джумая джамия (СНИМКИ)

Пловдивчани отбелязаха „Деня на ашурето“ пред Джумая джамия (СНИМКИ)

„Денят на ашурето“ бе отбелязан за пореден път пред Джумая джамия в Пловдив. Гост на събитието, организирано от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство под тепетата, бе заместник-кметът по транспорт в Община Пловдив Савина Петкова.Пловдивчани отбелязаха „Деня на ашурето“ пред Джумая джамия (СНИМКИ)

Празникът, който е повод за сплотяване на цялото човечество и ценност на всички основни религии, започна с атрактивните изпълнения на групата за турски народни танци „Ачелия“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс в Крумовград, с ръководител Лейля Юсеин и хореограф Мехмед Билял.Пловдивчани отбелязаха „Деня на ашурето“ пред Джумая джамия (СНИМКИ)

„Този празник е в духа на многовековния град Пловдив. Нашият създател ни е създал, за да бъдем заедно. Подобни поводи, които се базират на ценностите на религиите, в чиято основа стои откровението, ни обединяват. Ашурето има философски смисъл и религиозни корени. Ашурето се прави бавно, като символ на това, че човек трябва да се научи на търпение. Трябва да търсим пътя на добруването, а не на враждата“, посочи председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.Пловдивчани отбелязаха „Деня на ашурето“ пред Джумая джамия (СНИМКИ)

„Особеност на ашурето е, че съдържа много плодове, зеленчуци, разнообразни съставки и те оформят едно вкусно ястие. Точно като съжителството на всички религии и етноси в Пловдив, които живеят в хармония заедно. Денят на ашурето символизира това“, изтъкна генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

„Приемете поздравления и благопожелания за здраве, успех и благоденствие от името на кмета на Пловдив г-н Костадин Димитров. Аз също се присъединявам към тях и Ви благодаря за духовното послание, с което ни зарежда този празник. Нека да продължим да живеем в нашия град в дух на разбирателство и хармония, както досега“, подчерта заместник-кметът Савина Петкова.Пловдивчани отбелязаха „Деня на ашурето“ пред Джумая джамия (СНИМКИ)

Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели допълни, че ашурето е храна, която олицетворява мира и е символ на споделяне, солидарност, любов, благодат и изобилие. След като вкусният десерт бе разбъркан от всички официални лица, десетки жители и гости на града го опитаха.Пловдивчани отбелязаха „Деня на ашурето“ пред Джумая джамия (СНИМКИ)

На събитието, което  се организира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града, присъстваха областният управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева,   представители на неправителствени организации, институции, както и на различни етноси и религии.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *