Пловдив приема конференция, посветена на “Зелен и устойчив спорт”

Пловдив приема конференция, посветена на “Зелен и устойчив спорт”

Конференцията “Спорт за здрава планета” ще събере над 150 български и международни участници и 20+ гост-лектори и експерти по темата “Зелен и устойчив спорт” в Пловдив за дискусия, посветена на изграждането на устойчиво бъдеще чрез спорт.

Събитието ще се проведе на 26-ти  април в Дом на културата “Борис Христов”, организатор е сдружение BG Бъди активен. Партньор е отдел “Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив. Форумът има за цел да насърчи диалога и сътрудничеството между експерти в сферата на околната среда, градското планиране и спорта, в съответствие на целите на ЕС за екологичната устойчивост в България и  региона. Сред гост лекторите са представители на бизнеса, местното управление – в сектор образование, спорт и екология, представители на български и международни спортни федерации, спортни професионалисти и зелени експерти.

Пълната програма може да бъде намерена тук.

https://www.bgbeactive.org/international-conference-sport-for-a-healthy-planet/

Участниците на конференцията „Спорт за здрава планета“ ще имат възможност да се включат в диалог относно последните тенденции в устойчивите спортни практики.

Спортът е изключително мощен инструмент за социална промяна. Той  може да играе ключова роля в насърчаването на устойчивост и екологична отговорност.  С него можем да вдъхновим и мобилизираме различни общности да се обединят в името на по-добро бъдеще. Конференцията „Спорт за здрава планета“ подчертава необходимостта от интегриране на зелени практики в спортните дейности и събития. Нека не забравяме, че истинската победа идва не от спечелването на медали и титли, но и от защитата на нашата планета за бъдещите поколения.” коментира Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен. 

Участниците ще имат възможност да почерпят идеи, опит и знания от експерти и лидери в сферата на спорта и екологията на национално и международно ниво. Конференцията ще демонстрира възможностите за вплитането на устойчиви практики в спорта за справянето с екологичните предизвикателства.

Отправям покана към  всички представители на спортни федерации, клубове, фитнеси, еколози, учени и активисти да се присъединят към нас на 26-ти април и да бъдат част от „Спорт за здрава  планета. Думата „култура“ произлиза от латинската дума “cultura”, която означава „грижа се, пазя”.  Именно за това аз виждам силна връзка между културата и спорта – спортът може и трябва да ни учи на култура и отношение към средата около нас. Нека се обединим в една обща цел – да направим спорта движеща сила към по-зелен свят”, призовава Пламен Панов, заместник- кмет по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив.

Една от най-важните теми, която ще се дискутира по време на събитието, ще бъде именно използването на спорта като инструмент и платформа за повишаване на осведомеността относно критичните екологични предизвикателства и насърчаване на здравословен, устойчив начин на живот. Организаторите информират, че достъпът до събитието ще е свободен, но е необходима предварителна регистрация на страницата на събитието, където можете да откриете и пълната програма и лекторите.

https://www.bgbeactive.org/international-conference-sport-for-a-healthy-planet/

Медийни партньори на конференцията са: Mediacafe.BG; Podtepeto.com; Българска Национална Телевизия БНТ1 и БНТ2; Новите Родители; Marica.BG;

Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен.

Активни квартали за справяне с климатични промени е част от проекта „Катализатор на промяната: Защита на ценностите на Съюза чрез подкрепа на устойчиво, ангажирано и силно гражданско общество за насърчаване на правата на жените, екологична справедливост и борба с корупцията“ на Холандския хелзинкски комитет. Проектът е финансиран от Европейския съюз.

Изразените възгледи и мнения обаче са само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или EACEA. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган могат да носят отговорност за тях.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *