Пловдив прие втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност“ (СНИМКИ)

Пловдив прие втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност“ (СНИМКИ)

В тържествената обстановка на зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив, днес се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност“. Сред гостите на събитието, което се организира по инициатива на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.Пловдив прие втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност“ (СНИМКИ)

Международният форум за кирилицата започна в София вчера с официално откриване в зала 6 на НДК, където учени от 12 държави заседаваха до късния следобед. Пристигайки в Пловдив вечерта, те бяха гости на концерта в Епископската базилика на Филипопол “Световни знаменитости на една сцена с млади таланти” с участието на американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев, част от програмата на „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Сред акцентите на втория ден в Пловдив бе съхранението на българската идентичност сред българските общности в чужбина. В Международния форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност“ с доклади участват повече от 30 учени от Австрия, Босна и Херцеговина, Гърция, Ирландия, Италия, Молдова, Полша, Словакия, Сърбия, Хърватска, Швеция и България. С експозета се включиха и професори и доценти от академичните институти и университетски преподаватели от София, Пловдив, Велико Търново, Шумен и Благоевград. Пловдивската научна мисъл бе представена от уважаваните проф. дфн Любка Липчева-Пранжева, доц. д-р Елена Гетова, проф. дфн Мария Шнитер и доц. д-р Адриана Любенова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.Пловдив прие втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност“ (СНИМКИ)

Международният форум за кирилицата се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националната научна програма „За развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Това е вторият Международен форум за кирилицата по идея на вицепрезидента Илияна Йотова, като предишният се състоя през ноември 2022 година под надслов „И ний сме дали нещо на света“. Акцент във форума тази година е връзката между българския език, опазването му и националната идентичност.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *