Пламен Панов изнесе беседа на стажант-аташета (СНИМКИ)

Пламен Панов изнесе беседа на стажант-аташета (СНИМКИ)

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещна днес в Градската художествена галерия на ул. “Съборна”, група от 15 стажант-аташета, които участват в специализирано обучение по „Основен курс по дипломация за стажант-аташета към МВнР“, предназначено да подготви професионално бъдещите дипломати на Република България.Пламен Панов изнесе беседа на стажант-аташета (СНИМКИ)

Това е четвъртият път в рамките на няколко последователни години, в които Пламен Панов е поканен да изнесе лекция и да дискутира различни теми, с участниците в специализираните обучения, които Българският дипломатически институт към МВнР организира.
В рамките на няколко дни при посещението си в Пловдив, бъдещите дипломати се запознават с богатото културно-историческо наследство, посещават забележителности, музеи, културни събития. По традиция беседата със заместник-кмета се провежда в сградата на Градската художествена галерия в Стария град. Изборът съвсем не е случаен, защото сградата е една от най-забележителните постройки в града, проектирана от арх.Йосиф Шнитер през 1881 година, а фондът на галерията е един от най-богатите, наброяващ над 7200 творби на изобразителното изкуство.

Това е XVIII-ти випуск стажант-аташета в МВнР, които в началото на обучението си са избрали за свой патрон видния политик и общественик Александър Малинов. Традицията всеки нов випуск млади дипломати да избира свой патрон е започнала през 2014 г. В момента тяхното обучение е към своя край, след което всички те ще явят на задължителен изпит.Пламен Панов изнесе беседа на стажант-аташета (СНИМКИ)

Заедно със стажант-аташетата в Пловдив бяха г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР на Република България и Йордан Стоичков – началник на отдел „Обучителни, изследователски и проектни дейности“.

Както и в предишните срещи, в разговорите бяха засегнати много теми, свързани с Пловдив, България, Европа, международните отношения и дипломация. От историята на най-стария жив град в Европа и един от най-старите в света, през титлата Европейска столица на култура, богатото културно-историческо наследство и неговото опазване, бяха засегнати и теми, свързани с това защо културата трябва да бъде развивана и как тя влияе на средата на живот и на икономическия растеж. Пламен Панов даде примери с големи събития от културния календар, как събитията и културното наследство влияят на ръста на туризма и по какъв начин инвестициите в култура носят добавена стойност. Заместник-кметът разказа и за политиките на община Пловдив по отношение на инвестициите в нова или съществуваща културна инфраструктура. Стана дума за Кино Космос, Форум Изток-ЮГ, Небет тепе и Източната порта, публично- частното партньорство при Епископската базилика, както и проектите с музеите и наскоро приключилия проект за „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансиран по ФМ на ЕИП 2014-2021 г.
Засегната бе темата за работата на община Пловдив с българските културни институти в чужбина и българските общности зад граници и инструментите за финансиране на представянето на българско изкуство зад граница. Стажант-аташетата зададоха и въпроси, свързани с побратимените градове и начина на привличане на инвестиции в Пловдив.Пламен Панов изнесе беседа на стажант-аташета (СНИМКИ)

На финала участниците в обучението си направиха обща снимка за спомен от срещата. Утре вечер те ще посетят премиерата на „Кармен“ на Античния театър, част от програмата на тазгодишното издание на международния фестивал OPERA OPEN.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

News Life е страницата, в която разказваме добрите истории от всички аспекти на живота в Пловдив, България и света. Наблягаме на позитивното около нас, на това, което ни трогва и ни кара да вярваме, че с дружни усилия можем да изградим едно по-добро бъдеще за всички ни. Тук няма да откриете информация за тежки престъпления, катастрофи и лични трагедии, нито жълти новини, с които напоследък е запълнена медийната среда. Пишете ни за това, което ви вълнува, което ви трогва и ви прави впечатление, нека разказваме заедно добрите истории около нас!

Категории