ПИМК получи лиценз за пътнически железопътни превози

ПИМК получи лиценз за пътнически железопътни превози

Пловдивската частна компания „ПИМК Рейл Експрес“ (PIMK Rail Express) е получила лиценз за осъществяване на железопътен превоз на пътници, съобщава БТА. Справката е от регистъра на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“.

Решението от изпълнителната агенция, която е лицензиращият орган, е с дата 28 септември 2023 г. и е подписано от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на 4 октомври. До този момент лиценз притежаваше единствено държавната компания „БДЖ – Пътнически превози“.

Министър Гвоздейков, който днес инспектира строителните дейности около Централната гара в Пловдив, защити решението частна компания да осъществява пътнически превози. „Конкуренцията ще създаде по-добри условия на качеството на услугата, няма проблем да има втори оператор, това е добър стимул за БДЖ, защото като монополист губят връзка с действителността и си мислят, че няма да дойде никой на пазара“, заяви министър Гвоздейков за пловдивската фирма ПИМК, която взима част от превозите от държавния превозвач.

Той съобщи, че в Пловдив ще бъдат дислоцирани част от влаковете, които ще бъдат закупени до 2026 г. със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Тяхната цел е да обслужват градската железница в града под тепетата. „Пловдив се превърна в много сериозен икономически център, който се развива с високи темпове. Той заслужава да има транспорт, който дава възможност на гражданите и на гостите да пътуват нормално и спокойно до всяка част на града, а именно това е целта на проектите, които изпълняваме тук“, посочи още Гвоздейков.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *