Павел Михайлов: Референдумът в Белащица се провали, от това спечелиха белащенци

Павел Михайлов: Референдумът в Белащица се провали, от това спечелиха белащенци

Кой спечели от референдума в Белащица? Всички разбраха – не и организаторите! Истината е, че спечелиха белащенци. Спечелиха жителите на Община Родопи. Това написа на профила си във Facebook кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Ето какво още написа той:

Референдумът в Белащица се провали. Жителите на селото ясно показаха, че не желаят да се присъединят към големия град и да се наруши целостта на община „Родопи“. Показват го числата. Едва 126 души от имащите право на глас 1734 белащенци отидоха до секциите и гласуваха със „ЗА“ – 7%. Останалите 93% показаха червен картон, в качеството си на рефер, който цял мач гледа груби нарушения на правилата.

Самообявилите се за радетели за доброто на Белащица и нейното бъдеще членове на инициативния комитет за провеждане на референдум успяха да „заразят“ с идеята си едва стотина души, след като повече от година кресливо мотивираха целите си, а именно, че така Белащица ще има повече възможности за развитие.

Резултатът обаче са голи обещания, повече от година напрежение и несигурност за бъдещето на белащенци и разход в размер на 26 хиляди лева от бюджета на община „Родопи“. Средства, които можеше да бъдат вложени в изграждане на детска площадка в селото. Ще върнете ли тези средства дами и господа?

Като част от община „Родопи“ Белащица има проект на стойност 13 милиона лева за подмяна на водопроводната мрежа. Част от тези средства са в проекта за бюджет на държавата. Умишлено не публикувах този факт преди референдума, за да не бъда обвинен в популизъм.

В момента проектираме нови сгради на детската градина и на училището с бюджетни средства, заложени са пари за изграждане на ново площадно–парково пространство в центъра на селото, осигурено е финансиране на проект за създаване на еко-парк „Чинарите“ и екопътека към манастира „Свети Георги“. Скоро започва рехабилитация на пътната настилка на улица „Трети март“. Това се все проекти, които съм обсъждал с настоящия кмет на селото Трендафил Бакалов, във времето когато не беше на тази длъжност, в качеството му на общественик, защото неговия предшественик не ме разбираше.

Случилото се в село Белащица прилича на опит за преврат в нечия угода. Остро осъждам подобни груби опити за посегателство върху местното самоуправление и границите на нашата община, а инициаторите трябва да понесат своята отговорност, най-малкото морална.

Вярвам, че можем да привличаме повече инвестиции, чрез партньорски проекти с община Пловдив, а диалогът и добрият тон в лицето на новия кмет Костадин Димитров е подновен. Бъдещето със съседен Пловдив е в участието в съвместни проекти за развитие на региона.

Като кмет на Община Родопи, се стремя да защитавам интересите на жителите и категорично заявявам несъгласието си с идеята за отделяне на Белащица и което и да е друго населено място от община „Родопи“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *