Патриарх Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм "Света Неделя"

Патриарх Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм "Света Неделя"

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм „Света Неделя“ в София. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на екзарх Йосиф.

Патриархът беше изпратен с топовни салюти в присъствието на митрополити от Светия синод, духовници и от представителите на Поместните православни църкви, както и от всички, които се включиха в траурното шествие. Тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени с литийното шествие, започнало от катедралата „Св. Александър Невски и достигнало до храма „Св. Неделя“, предаде БТА.

Още: Извънредно: Отиде си патриарх Неофит

В шествието бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.  Шествието беше съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър. Стотици хора се бяха събрали да изпратят патриарха в последния му земен път.

Преди това в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужена заупокойна архиерейска света литургия и опелото на патриарх Неофит, което беше възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *