Байдън: Путин е чист разбойник, който води неморална война

Байдън: Путин е чист разбойник, който води неморална война

Русия разкритикува вчерашно изказване на президента на САЩ Джо Байдън. Той нарече руския държавен глава Владимир Путин „диктатор-убиец“ и „чист разбойник“ по време на посещението на ирландския премиер Лио Варадкар. Думите на Байдън бяха цитирани от водещи американски медии, включително от Си Ен Ен.

На ежегоден официален обяд по случай Деня на Свети Патрик в Капитолия президентът коментира военната помощ за Украйна, блокирана в Конгреса на САЩ. В изказването си той заяви, че Путин е „диктатор-убиец, чист разбойник, който води неморална война срещу украинския народ“. Същевременно той призова всички присъстващи на събитието „да се противопоставят на Владимир Путин“.

По-рано, по време на среща с вицепремиера, външен министър и министър на отбраната на Ирландия Михол Мартин, президентът разкритикува „бруталността на Путин и “нечовешките неща, които той и неговите войски правят в Украйна“.

Последва официална реакция на руските власти. „Такива изрази не са от полза за държавните глави. Едва ли Америка може да се гордее с това“, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Според посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов „поредното неприемливо изказване напълно съвпада с русофобската линия на Вашингтон с неуморния ѝ стремеж да погребе двустранните връзки и да нанесе „стратегическо поражение на Русия“.

„Налице е безсилие пред откровено слабите външнополитически резултати от дейността на американската администрация, която търпи провал след провал“, написа от името на посланика в канала си в „Телеграм“ дипломатическата мисия.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *