Първата градска градина в България е с нов облик, скоро я откриват официално (ВИДЕО)

Първата градска градина в България е с нов облик, скоро я откриват официално (ВИДЕО)

Остават броени дни до откриването на обновената Първа градска градина в България, която се намира в сърцето на Стария център на Пловдив. Днес кметът на район „Централен“ Георги Стаменов показа кадри от дрон на ремонтираната градина. Гордостта на градината безспорно е фонтанът в центъра й. От разпространените кадри се вижда, че тя е на финалната права.

Припомняме, че има предложение тя да бъде именувана парк „Иван Вазов“, като самият Георги Стаменов категорично обяви, че подкрепя подобно решение. „Ние сме от поколенията, които остават длъжници към паметта на големите ни имена. В годините назад градината и пространството около нея са наситени със събития, свързани с историята на Източна Румелия и с написването на едни от най-емблематичните творби от Патриарха на българската литература Вазов. Подкрепям идеята на съгражданите, историците и обществениците, които повдигнаха една от големите теми на нашето съвремие-съхраняването на идентичността ни като нация, тема, която някак уж си знаем, но остава в страни от вниманието, което й дължим“, написа във Фейсбук наскоро кметът на район „Централен“.

История на градината

Известна в миналото като Дондуковата градина, това e първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции и един от основните паркове в града. Самата градина е посветена на временно изпълняващия длъжността генерал-губернатора на Санстефанска България княз – генерал Дондуков-Корсаков, откъдето идва и първото й име.

Градината е създадена след Освобождението през 1878 г. и благоустроена от прочутия Люсиен Шевалас през 1880-те години. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е ген. Дондуков. Градината е първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на града.

Паметникът на капитан Александър Бураго, чийто ескадрон пръв влиза в Пловдив и освобождава града през януари 1878 г. е издигнат в парка през 1969 г. През 1960-те години в градината е изграден Дом на мадоженците, а през 1973 г. е изградена зала „Лотос“. В дома и залата десетилетия наред се сключват граждански бракове, именуване на деца, златни и сребърни сватби.

През 1992 г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство. От 1993 г. градината е в режим на опазване на исторически зелени площи в район „Централен“ на града. Паметник на благодарността е открит през 1998 г. на площад „Цар Калоян“ до градината. Той е символ на благодарността за спасяването на пловдивските евреи.

През есента на 2018 г. в градината е оформена първата в България етноградина от седем дървета – лагерстремии (индийски люляк), цъфтящи в различни цветове, като символ на мирното съжителство на различните общности в Пловдив. В засаждането на дърветата вземат участие деца от различните общности в града – арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска. Седмото дърво е символ на всички останали етноси, чиито живот, култура и история, са свързани с Пловдив.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *