Преименуват най-старата градина у нас, кметът на "Централен" подкрепя идеята (ВИДЕО)

Преименуват най-старата градина у нас, кметът на "Централен" подкрепя идеята (ВИДЕО)

Преименуването на първата градска градина в България на „Иван Вазов“ е предложение, което ще поставя на широко обсъждане и на вниманието на Общинския съвет в Пловдив. Това съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Това е първият градски парк, създаден в България след Освобождението през 1878 г. по разпореждане на княз Дондуков-Корсаков. Затова и сред мнозина тя е известна като Дондуковата градина. След това се преименува на Градската градина.

„Ние сме от поколенията, които остават длъжници към паметта на големите ни имена. В годините назад градината и пространството около нея са наситени със събития, свързани с историята на Източна Румелия и с написването на едни от най-емблематичните творби от Патриарха на българската литература Вазов. Подкрепям идеята на съгражданите, историците и обществениците, които повдигнаха една от големите теми на нашето съвремие-съхраняването на идентичността ни като нация, тема, която някак уж си знаем, но остава в страни от вниманието, което й дължим“, написа във Фейсбук кметът на район „Централен“.

Ремонтът е на финалната права

Ремонтът на градината продължава с пълна сила и е на финалната права. Монтирано е вече осветлението, фонтанът работи, готови са и детските съоръжения, пейките също са доставени. Завършва и ремонтът на улица „Христо Г. Данов“ около градината.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *