Отменят военния парад за Гергьовден

Отменят военния парад за Гергьовден

„На 6 май ще бъде проведена само церемония пред Паметника на Незнайния воин. Не планираме да правим парад с техника и личен състав“, съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

„Тази година има съвпадане на Великденските празници с празника на Българската армия. Даваме приоритет на общонационалното честване на Великденските празници. Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения“, каза още Атанас Запрянов, цитиран от БТА.

През 1993 г. с постановление на Министерския съвет е върната датата 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

През 2002 година Великден също се пада на 5 май. Въпреки това на 6 май, Гергьовден, се провежда десетия тържествен военен парад след възстановяването му. На тържествения военен парад тогава освен президента Георги Първанов присъстват министър-председателят Симеон Сакскобургготски, председателят на Народното събрание Огнян Герджиков.

Последно военният парад беше отменян през 2020 г. и 2021 г. заради пандемията от коронавируса.

През миналата година 62 бойни машини и около 800 военнослужещи участваха в честванията за Деня на храбростта и празника на Българската армия. 19 вертолети и самолети на въоръжение във военновъздушните и военноморските сили на България взеха участие. Сред тях са вертолетите Ми-17, Ми-24, „Кугър“ и „Пантер“ и самолетите Су-25, МиГ-29, „Спартан“ и „Пилатус“. 174 музиканти от военните оркестри свиреха по време на военния парад. Той е най-мащабният ритуал, който Българската армия има.

През 2024 година се отбелязват 146 г. от създаването на Българската армия.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *