Отиде си големият пловдивски литератор Владимир Янев

Отиде си големият пловдивски литератор Владимир Янев

Почина големият литературен критик, поет и белетрист от Пловдив Владимир Янев. Новината съобщиха негови приятели и колеги.

Владимир Янев е роден на 26 януари 1950 г. в Пловдив. Завършил е тогавашното училище „Лиляна Димитрова“, след което българска филология в Софийския университет през 1972 г. Бил е учител по български език и литература в Неделино, Златоград и Пловдив. От 1981 г. преподава българска литература в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и е запалил поколения студенти по родните автори. Янев е бил лектор по българска литература в Санктпетербургския университет в учебните 1995/1999 г.

Докторската му дисертация е на тема „Поезията на Николай Марангозов в контекста на българската литература“. Доцент е в катедрата по българска литература и теория на литературата в Пловдивския университет. Член е на Съюза на българските писатели и на Българския ПЕН център. Автор е на много книги и помагала, сред които: Живея и препрочитам“, „Признати и непознати“, „Христо Смирненски. Маскарадът и празникът“,“С вас, седмокласници, да прочетем заедно“, „Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)“ и др.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *