Окончателно: Премиерът Димитър Главчев става и външен министър

Окончателно: Премиерът Димитър Главчев става и външен министър

Президентът издаде указ за промени в състава на служебното правителство по предложенията на служебния министър-председател Димитър Главчев. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов – за служебен министър на земеделието и храните.

Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев – от длъжността служебен министър на земеделието и храните, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Днес трябваше да се проведе среща между Димитър Главчев и Румен Радев, но такава не се състоя, а служебният министър-председател изпрати официално в президентството предложение за смяна на служебния външен министър Стефан Димитров и предложение за избирането на самия Главчев като министър на външните работи.

На 15 април служебният премиер предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Освободеният служебен министър на външните работи Стефан Димитров коментира преди дни, че причината за възникналите спорове „се дължат на проблеми в комуникацията“. „Досега мълчах по определени причини, за спазване на коректност и за да не нагнетявам напрежението. Аз не съм политик, аз съм дипломат. Аз съм за случаите, в които трябва да се намира решение при възможно най-добрия начин. Очевидно са се получили някакви недоразумения в комуникацията между мен и премиера. Телефонът на един посланик е 24 часа включен, аз разполагам с три телефона, тоест това за мен не е проблем, въпросът е в комуникацията между нас“, допълни още той. „Аз съм дипломат, а не политик и няма да участвам в предизборни кампании“, категоричен бе Димитров.

Министерството на земеделието

На 16 април Димитър Главчев предложи още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов, директор на Държавен фонд „Земеделие“. От шеф на структури на НАП до директор на фонд „Земеделие“: Кой е Георги Тахов?

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочи като мотиви за смяната „несправяне със служебните задължения“.

Преди това Кирил Вътев беше министър на земеделието в редовния кабинет на Николай Денков от 6 юни 2023 г. до 8 април 2024 г. На 9 април беше назначен за служебен министър на земеделието и храните в служебното правителство на Димитър Главчев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *