Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11% от юли

Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11% от юли

Окончателно пенсиите се увеличават с 11%. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) гласува актуализирането на пенсиите от юли. Всички, с изключение на представителя на Асоциацията на индустриалния капитал, гласуваха „За“ увеличението.

До тук се стигна след като стана ясно, че има разминаване между прогнозните и реалните данни, от които зависи този процент и че ръстът всъщност трябва да е с 10 на сто. Темата предизвика политически престрелки и искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание.

Въпреки това снощи на брифинг премиерът Димитър Главчев каза, че увеличението ще остане 11%, както е заложено в Закона за държавния бюджет.

Надзорният съвет на НОИ е органът, който решава точния процент, с който да се актуализират пенсиите през юли. Той се изчислява по формула – 50% от инфлацията плюс 50% от ръста на осигурителния доход за определен период.

В бюджета по тази формула беше прогнозирано, че актуализацията ще е с 11 на сто. След като обаче излязоха реалните данни за двата показателя, стана ясно, че и двата са с по-ниски стойности и всъщност ръстът на пенсиите трябва да е с 10 на сто.

По закон окончателното решение за процента се взема от Надзорния съвет на НОИ. Нужни са гласовете на 50 плюс един от членовете. Социалният министър предложи да се гласуват 11% актуализиране и нужните гласове бяха събрани.

Бившият социален министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обяви през уикенда, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер с по-ниския процент актуализация на парите на възрастните. Той обяви, че ще поиска извънредно заседание на парламента по този въпрос.

Междувременно по-рано ПП-ДБ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“.

Искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%, съобщиха от пресцентъра на партията.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *