Официално: В края на март влизаме в Шенген по море и въздух, няма дата за сухопътните граници (ВИДЕО)

Официално: В края на март влизаме в Шенген по море и въздух, няма дата за сухопътните граници (ВИДЕО)

До момента дата, свързана с приемането ни в Шенген и по сухопътните граници, не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в преговорите с Европейската комисия. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.

Денков уточни, че Австрия единствено е поела ангажимент да продължат преговорите за това кога България и Румъния ще бъдат приети като пълноправни членове в Шенгенското пространство.

В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници, потвърди днес и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Министър-председателят Николай Денков увери, че в хода на разговорите не е имало идея за отделянето на България и Румъния в процеса по присъединяване.

Премиерът заяви още, че в Австрия има действителен проблем, тъй като в страната пристигат голям брой мигранти, без да са регистрирани предварително. Австрия помага на България, както и на други гранични държави, настоявайки Европейската комисия да подпомогне тези държави със средства, технически средства, експерти от „Фронтекс“ и други европейски институции, каза Денков.

Интересът на България съвпада с интереса на Австрия, тъй като ние също искаме да укрепим по-добре нашите външни граници, допълни още той. Денков коментира, че Австрия също се е присъединявала на две фази в Шенген, подобно на България.

Министър председателят посочи още, че не се предвижда облекчаване на преминаването по сухопътната граници между България и Румъния, тъй като трябва да се извършва прецизен контрол.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *